Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

ΥΠΕΝ: Διαβούλευση εξπρές εν μέσω τριημέρου για νομοσχέδιο «μαμούθ» - Στα «κάγκελα» περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες


Με δημόσια διαβούλευση μόλις τεσσάρων ημερών, εκ των οποίων η μία είναι αργία και οι άλλες δύο Σαββατοκύριακο, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ξεπεράσει το σκόπελο του ορυμαγδού σχολίων που συγκεντρώνουν συνήθως τα περιβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά και να προλάβει ανοιχτή τη Βουλή για την ψήφισή του πριν τις εκλογές.
Το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», το οποίο περιέχει διατάξεις σχεδόν κάθε τομέα που άπτεται των περιβαλλοντικών ζητημάτων από τον αιγιαλό και την παραλία μέχρι τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλαγές στη δασική νομοθεσία, έως και ρυθμίσεις ακόμα και για το κυνήγι, αναρτήθηκε σε διαβούλευση στο open.gov (http://www.opengov.gr/minenv/?p=13121) την Παρασκευή, παραμονή του τριημέρου, με δυνατότητα υποβολής σχολίων έως το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023. Για ένα σχέδιο νόμου 143 άρθρων ουσιαστικά επιτρέπεται διαβούλευση περίπου 48 ωρών ή δύο εργάσιμων ημερών.
Πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις ήδη κάνουν λόγο για «προσχηματική διαβούλευση» με αποτέλεσμα μόλις σε ελάχιστες ώρες να έχουν υποβληθεί 60 σχόλια από διαφορετικούς χρήστες, αλλά με κοινό περιεχόμενο, το οποίο συνοψίζεται στο αίτημα παράτασης της διαδικασίας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα: «Ζητώ από την κυβέρνηση να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης του νέου σχεδίου νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μηνός. Η διαβούλευση αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα προσχηματική. Δίνετε μόνο 4 ημέρες για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 143 άρθρων παραβιάζοντας τη νομοθεσία. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Σφοδρή η αντίδραση και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Την παράταση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους και 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου, με 16 επιμέρους μέρη / κεφάλαια και 143 άρθρα αναφορικά με μία πληθώρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο το περιβάλλον, αλλά συνολικά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. «Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα προέβλεπε ένα επαρκές χρονικό διάστημα διαβούλευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος και ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία», αναφέρουν.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για ένα «απαράδεκτο πισωγύρισμα» και υπογραμμίζουν πως «είναι εμφανές πως δεν τηρούνται καν οι δεσμεύεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος, αφού στη νομοθεσία προβλέπεται η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων να διαρκεί δύο (2) εβδομάδες, με προβλεπόμενη σύντμηση του ως άνω διαστήματος «για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση» - κάτι που δεν συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση, αφού δεν παρέχεται καμία τεκμηρίωση στις συνοδευτικές αναλύσεις συνεπειών ρύθμισης για την ανάγκη σύντμησης της προθεσμίας αυτής».
Για τους λόγους αυτούς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης, παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μήνα στους ενδιαφερόμενους πολίτες, προκειμένου να επεξεργαστούν και να σχολιάσουν ένα τόσο σημαντικό σχέδιο νόμου.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι εξής:
  • ΑΝΙΜΑ
  • ΑΡΧΕΛΩΝ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  • Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
  • Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
  • Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
  • Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
  • Greenpeace
  • MEDASSET
  • WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα