Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο: Οι επιστήμονες εντόπισαν μία μαύρη τρύπα από την εποχή της «κοσμικής αυγής»

Οι επιστήμονες εντόπισαν γαλαξίες τεραστίων διαστάσεων στο πρώιμο Σύμπαν οι οποίοι, με βάση τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα και δεδομένα για τη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος δε θα έπρεπε να υπάρχουν. Ερευνητική ομάδα ανακοίνωση προ ημερών την ανακάλυψη μίας μαύρης τρύπας, η οποία είναι κολοσσιαίων διαστάσεων και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, δημιουργήθηκε την περίοδο που το Σύμπαν βρισκόταν ακόμα στη βρεφική του ηλικία. Όπως συμβαίνει και με τους προαναφερθέντες γαλαξίες, έτσι και η εν λόγω μαύρη τρύπα κανονικά και με βάση τις μέχρι τώρα κοσμολογικές παραδοχές, δε θα έπρεπε να υπάρχει καθώς, οι κοσμολογικές συνθήκες της περιόδου δε θα επέτρεπαν την παρουσία της.
Από την περίοδο της «κοσμικής αυγής»
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας παρουσίασαν, μέσω δημοσίευσης στο «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» την ανακάλυψη της μαύρης τρύπας η οποία δημιουργήθηκε κατά την αποκαλούμενη από τους κοσμολόγους «κοσμική αυγή» - με άλλα λόγια, όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 750 εκατ. ετών. Εκείνη την περίοδο, είχε μόλις αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και η πρώτη γενιά άστρων και γαλαξιών στις πιο μικρού μεγέθους και απλότητας εκδοχές τους.
Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στον γαλαξία COS-87259 και, μάλιστα, η μάζα της είναι ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου. Όπως έχει αποφασισθεί από την επιστημονική κοινότητα η μάζα του Ήλιου αποτελεί το μέτρο σύγκρισης με τη μάζα μιας μαύρης τρύπας, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η καταστροφή άστρων είναι ο συνήθης τρόπος γέννησης μιας μαύρης τρύπας. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μάλιστα, οι μαύρες τρύπες μετά τη δημιουργία τους εξακολουθούν να μεγαλώνουν απορροφώντας τεράστιες ποσότητες ύλης που υπάρχουν στο κοσμικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, αποβάλλοντας μέρος αυτής της ύλης και εκτοξεύοντάς το στο Διάστημα με ταχύτητες αντίστοιχες με αυτές του φωτός.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, μάλιστα, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες, χιλιάδες στον αριθμό, αντίστοιχου μεγέθους μαύρες τρύπες στο πρώιμο Σύμπαν οι οποίες και περιμένουν να ανακαλυφθούν. Το μυστήριο για τις συνθήκες εκείνης της κοσμικής περιόδου αυξάνονται ενώ οι ερευνητές πιθανολογούν και ότι, στο πρώιμο Σύμπαν, δημιουργούνταν συνεχώς μαύρες τρύπες καθώς οι συνθήκες που επικρατούσαν ευνοούσαν τη γρήγορη συγχώνευση τους. Έτσι, οι τεραστίων διαστάσεων μαύρες τρύπες σχηματίζονταν εύκολα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη της κολοσσιαίας μαύρης τρύπας έγινε με το επίγειο τηλεσκόπιο ALMAστην έρημο Ατακάμα της Χιλής, και όχι με κάποιο κοσμικό τηλεσκόπιο. Το γεγονός από μόνο του δείχνει ότι, τέτοιου επιπέδου ανακαλύψεις μπορούν πλέον να γίνονται και από τα επίγεια τηλεσκόπια τα οποία είναι ολοένα και πιο ισχυρά και προηγμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα