Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές προσώπων σε ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ και ΙΦΕΤ λίγο πριν τις εκλογές - Όλο το παρασκήνιο και τα σχέδια του υπουργείου Υγείας


Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία για τις κάλπες, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε αλλαγές σε πρόσωπα στους μεγαλύτερους Οργανισμούς του χώρου της Υγείας.
Ειδικότερα η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το οποίο με βάση τον τελευταίο νόμο θα είναι επταμελές. Οι αλλαγές είχαν προαναγγελθεί εδώ και καιρό αλλά γίνονται την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, καθώς φαίνεται ότι απαιτούνταν και οι σχετικές εγκρίσεις …άνωθεν.
Ήδη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει κάνει τις σχετικές εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα πρόσωπα, τα οποία θα περιλαμβάνουν και εκπλήξεις, ενώ φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει», όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.
Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητές της και να διορίσει το νέο ΔΣ πριν τις εκλογές, ώστε να υπάρχει ένα δεσμευτικό σχήμα και μετά τις κάλπες. Άλλωστε ουδείς γνωρίζει επ’ ακριβώς τι θα προκύψει μετά τις εκλογές κι αν θα υπάρξει συγκυβέρνηση που θα μπορούσε να ανατρέψει και τα στελέχη της αγοράς Υγείας.
Γι’ αυτό και τις σχετικές ανακοινώσεις προτίθεται να κάνει το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου.
Στον ΕΟΠΥΥ πάντως αναμένεται να παραμείνει στη θέση της Διοικήτριας η Θεανώ Καρποδίνη, παρότι της καταλογίζεται κακή διαχείριση της υπόθεσης με τους εργαστηριακούς γιατρούς με τους οποίους ήρθε σε ευθεία κόντρα λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Στη θέση της αναμένεται να παραμείνει και η μη εκτελεστική Πρόεδρος Νάντια Γκογκοζώτου, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να διορίσει νέο αναπληρωτή Διοικητή με αυξημένες αρμοδιότητες.
Θα πρόκειται πάντως για πρόσωπο υψηλού κύρους που θα είναι αποδεκτό από όλες τις πολιτικές τάσεις, ώστε ό,τι και να προκύψει μετά τις εκλογές, να παραμείνει στην θέση του και να διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις του ΕΟΠΥΥ ο οποίος να σημειωθεί ότι κινεί κοντά 6 δις ευρώ στην αγορά.
Αλλαγές και στον ΕΟΦ
Στο μεταξύ όμως άμεσα αναμένεται να διοριστεί και νέος Πρόεδρος στον ΕΟΦ. Η θητεία του νυν Προέδρου Δημήτρη Φιλίππου έληξε τον περασμένο Νοέμβριο και δεν έχει ανανεωθεί, ενώ ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr «κλείδωσε» το νέο πρόσωπο που θα καθίσει στη θέση του Προέδρου.
Πρόκειται για στέλεχος γνωστό στην αγορά υγείας, με ιδιαίτερα υψηλές θέσεις στο παρελθόν και αποδεκτό από τους παράγοντες της αγοράς, ενώ έχει δοθεί ήδη το πράσινο φως από την κεντρική κυβέρνηση.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, πριν δηλαδή γνωστοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών.
Νέος Πρόεδρος και στο ΙΦΕΤ
Στο μεταξύ όμως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα διορίσει εντός της εβδομάδος και νέο Πρόεδρο στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αφού η υπάρχουσα θέση μένει κενή μετά την απομάκρυνση του Δημήτρη Πανταζή.
Ήδη δημοσιεύτηκε η απόφαση για την αντικατάσταση του Δημήτρη Πανταζή που ήταν Πρόεδρος του ΙΦΕΤ. Η απόφαση αναφέρει:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
“ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΙΦΕΤ ΜΑΕ, ΑΡ. ΓΕΜΗ 785301000).”
ΚΑΔ 10633
ΦΕΚ ΥΟΔΔ 160/23-2-2023?
Οι αλλαγές πάντως στους βασικούς Οργανισμούς του τομέα της Υγείας πριν τις εκλογές δεν είναι τυχαίες. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εδραιώσει τα στελέχη της στην αγορά ώστε ότι και να προκύψει μετά τις κάλπες, το στελεχιακό δυναμικό να έχει ανανεωμένες συμβάσεις και να μην μπορεί να αλλάξει με ευκολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα