Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Αστεροειδής που μπορεί να εξαλείψει ολόκληρη πόλη περνάει «ξυστά» από Γη και φεγγάρι - Μπορεί να φτάνει τα 90 μέτρα!


Ένας αστεροειδής, αρκετά μεγάλος για να εξαφανίσει μια πόλη, θα περάσει ανάμεσα από τη γη και την τροχιά του φεγγαριού αυτό το Σαββατοκύριακο. 
Θα είναι ένα... ανώδυνο πέρασμα και δεν θα «ακουμπήσει» ούτε γη ούτε φεγγάρι, αλλά θα δώσει στους επιστήμονες την ευκαιρία να τον μελετήσουν από κοντά.
Οι διελεύσεις αστεροειδών είναι συνηθισμένες, αλλά η NASA δήλωσε ότι είναι σπάνιο ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής να έρθει τόσο κοντά και πως γεγονότα όπως αυτό συμβαίνουν μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθός του είναι κάπου μεταξύ 40 και 90 μέτρων σε διάμετρο.
Ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πριν από έναν μήνα, γνωστός ως 2023 DZ2, θα περάσει σε απόσταση 515.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι το Σάββατο (ώρα ΗΠΑ) και, αρκετές ώρες αργότερα, θα περάσει από τη γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τη Guardian.
Η κοντινή αυτή επαφή θα δώσει στους αστρονόμους την ευκαιρία να μελετήσουν έναν διαστημικό βράχο από απόσταση μόλις 68.000 χιλιομέτρων. Σε απόσταση μικρότερη από το μισό της απόστασης από εδώ μέχρι το φεγγάρι, ο αστεροειδής θα είναι ορατός με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο "δολοφόνος της πόλης" να χτυπήσει τη γη, αλλά η κοντινή του προσέγγιση προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Richard Moissl, σε ανακοίνωσή του.

Οι αστρονόμοι του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης Αστεροειδών το θεωρούν ως καλή εξάσκηση για την πλανητική άμυνα, εάν και εφόσον ανακαλυφθεί ένας επικίνδυνος αστεροειδής που θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη, σύμφωνα με τη NASA.
Το Virtual Telescope Project θα παρέχει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της κοντινής επαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα