Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Ζημιές στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας»

Με θέμα: «Ζημιές στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας» και αναζητώντας βιώσιμες λύσεις ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών έστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στη συνάντηση των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά συζητήθηκε το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.
Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου.
Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η 1η αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η 2η αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο.
Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1100 στρέμματα.
Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες.
Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα.
Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους.
Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%.
Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας.
Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.
Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 50% λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής.
Η ακαθάριστη πρόσοδος τελικά πολύ μειωμένη.
Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του.
Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.
Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας.

Στον πιο κάτω πίνακα δίνουμε στοιχεία για την καλλιέργεια τομάτας για την περιοχή μας.


ΤΟΜΑΤΑ    
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :2019202020212022
Μ.Ο. κόστους /στρέμμα8.0009.00011.00013.500
Μ.Ο. εσόδων από πωλήσεις /στρέμμα13.00014.00013.5007.800
Καλλιέργειες σε στρέμματα1.2801.3001.3001.300
Πηγή: – ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ΓΑΙΑ Φιλιατρών, Αγροτικός Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών, Γεωργική Ανάπτυξη.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΟΒΙΛΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΝΤΕΜΕΡΟΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα