Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Ερχονται νέες μειώσεις τον Απρίλιο - Τι θα γίνει με την επιδότηση

Ακόμη χαμηλότερα αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές τιμές ενέργειας του Απριλίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της κατάργησης του τέλους φυσικού αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς που ήταν 10 ευρώ/MWh επί της τιμής των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τιμές αναμένονται μειωμένες κατά 18 με 20 ευρώ/MWh, παρότι θα εξακολουθεί να υπάρχει επιβάρυνση για τη χρήση φυσικού αερίου, η οποία όμως σαφώς θα είναι πολύ χαμηλότερη.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης είναι σε ποσοστό 5% επί της τιμής και όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου τόσο μικρότερο και το σχετικό κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Σαν συνέπεια της πτώσης στην τιμή του φυσικού αερίου και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια αποκλιμακώνονται.
Πού θα κινηθούν οι τιμές
Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες δείχνουν νέες μειώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πάροχοι αναμένεται να κινηθούν κοντά στα 0,20 ευρώ/kWh κατά περίπου 0,02 με 0,03 ευρώ/kWh χαμηλότερα από τον Μάρτιο, ενώ ακόμη χαμηλότερα αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή της ΔΕΗ. Οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα μηδενίζουν σχεδόν την ανάγκη για επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Η τροπολογία για την αλλαγή στο τέλος φυσικού αερίου
Την απόφαση να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του τέλους φυσικού αερίου έλαβε τον προηγούμενο μήνα το ΥΠΕΝ και κατέθεσε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή. Η εισφορά συναρτάται πλέον από την τιμή του TTF και θα είναι ίση με το 5% του συμβολαίου στον ολλανδικό εικονικό κόμβο.
Το τέλος των 10 ευρώ είχε εισαχθεί το Νοέμβριο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πολλαπλάσιες σε μια προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του. Ακολούθως όμως, καθώς αποκλιμακώθηκε σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου TTF το τέλος των 10 ευρώ έγινε μεγάλο μέρος του κόστους των ηλεκτροπαραγωγών.
Η απόφαση του ΥΠΕΝ να το μετατρέψει σε ποσοστό 5% στην τιμή TTF, ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), ο οποίος επισήμαινε πως το τέλος είχε μετατραπεί σε βασικό λόγο που η Ελλάδα έχει στη χονδρική το ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με τις γειτονικές και άλλες χώρες της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, είχε τονίσει αυξήθηκαν πολύ οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κι ας είναι από παλαιότερης τεχνολογίας και ρυπογόνα εργοστάσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα