Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας


Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.
Αυτό προβλέπει η δέσμευση που έχουν αναλάβει -ατύπως- οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι και στην κυβέρνηση και εφόσον τηρηθεί θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα να υλοποιηθεί.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκιά της κατά 0,5% που σημαίνει ότι και τα επιτόκια των καταθέσεων -κυρίως των προθεσμιακών- θα πρέπει να αυξηθούν επιπλέον κατά 0,25% έως 0,3%. Όμως οι τράπεζες προς το παρόν περνούν τις αυξήσεις επιτοκίων μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις- και όχι στο απλό ταμιευτήριο, το οποίο εξακολουθεί να έχει μηδενική απόδοση- ενώ ακόμη και στις προθεσμιακές θέτουν κριτήρια:
Τη διάρκεια της δέσμευσης, το ύψος της κατάθεσης, τους όρους "σπασίματος" της προθεσμιακής κατάθεσης κλπ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, και οι καθαρές αποδόσεις να συγκρατούνται σε χαμηλότερα επίπεδα και να ανοίγει συνεχώς η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και το αντίστοιχο των χορηγήσεων.
Το "έξυπνο χρήμα", τοποθετείται αυτή τη στιγμή σε προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας (από έναν έως τρεις μήνες) καθώς εκτιμάται ότι σε αυτό το διάστημα θα έχει ξεδιπλωθεί πλήρως η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα έχει φανεί που θα κάτσει η… μπίλια όσον αφορά στο ευρωπαϊκό επιτόκιο.
Οι μηνιαίες προθεσμιακές αποταμιεύσεις εξασφαλίζουν απόδοση που κυμαίνεται από το 0,7% έως και το 1,5% για ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ. Για 100.000 ευρώ, η τραπεζικά αγορά προσφέρει αποδόσεις ακόμη και 1,7% (ονομαστικές) ενώ για 200.000 ευρώ το ποσό μπορεί να ανέβει ακόμη και στο 2,3%. Αντίστοιχα, για τις 3μηνες προθεσμιακές καταθέσεις, ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ μπορεί να αποδώσει τόκους της τάξεως των 190-200 ευρώ σε ένα τρίμηνο με ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,5-1,6%.
Με το τέλος του τριμήνου, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ οπότε και οι αποταμιευτές θα μπορούν να στραφούν σε μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμιακές καταθέσεις εξασφαλίζοντας αποδόσεις που θα ξεπερνούν ακόμη και το 2%.
Προσοχή, στα επιτόκια καταθέσεων δεν παίζει ρόλο το ονομαστικό επιτόκιο αλλά η ετήσια πραγματική απόδοση (ΣΕΠΕ). Έτσι, ο αποταμιευτής δεν πρέπει να παρασύρεται από ανακοινώσεις με επιτόκια "έως" 3% ή και υψηλότερα καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η απόδοση είναι τριμηνιαία και κλιμακωτή κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ήδη. Για υψηλότερες αποδόσεις πολλοί έχουν στραφεί και στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με τα ετήσιας διάρκειας να προσφέρουν ήδη απόδοση 3,75%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα