Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα 22/2, Ένας αντιφατικός αντάρτης: θαυμαστής του Τσε και ομοτράπεζος του Ρέιγκαν, μορφωμένος, αλλά και δεισιδαίμων


Ήταν από τους πιο αντιφατικούς αντάρτες που πάτησαν στη Γη. Θαύμαζε τον Τσε Γκεβάρα, όμως συνέτρωγε και φωτογραφιζόταν με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν! Το όνομά του Τζόνας Σαβίμπι.
Ο Σαβίμπι, σκοτώθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου του 2002 από πυρά στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Αγκόλας.
Ο Σαβίμπι, αν και θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα (όπως όλοι οι αντάρτες μετά τη 10ετία του ’60) και μελετητής των μεθόδων των Κινέζων κομμουνιστών, ήταν ο αγαπημένος της Δύσης και των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, επίσης σταυροφόρος της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου!
Αν και μορφωμένος, ο Σαβίμπι, πίστευε στη μαγεία, αν και πολεμιστής επιζητούσε την πολιτική… τρυφηλότητα.
Επαναστάτης ετών 67 (τόσο ήταν όταν σκοτώθηκε), που ακόμα στην πατρίδα του δεν πιστεύουν πως έχει πεθάνει… Να πούμε, ότι στα βουνά της Ρούμελης για χρόνια μετά την αυτοκτονία του, περίμεναν τον Άρη Βελουχιώτη να ξεπεταχτεί από κάποια χαράδρα!


Ο Τζόνας Μαλέιρο Σαβίμπι, είχε γεννηθεί το 1934 στο Μουνιάνγκο της επαρχία Μπιέ της Αγκόλας, ήταν επαναστάτης, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης που ίδρυσε και τέθηκε επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης για την Ολική Ανεξαρτησία της Αγκόλας: UNITA. Η UNITA πολέμησε την αποικιοκρατία των Πορτογάλων από το 1966 μέχρι το 1974 και μετά έστρεψε τις κάνες των όπλων της στο Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας, όταν μαινόταν ο σκληρός εμφύλιος πόλεμος της Ανγκόλας.
Ήθελε να γίνει γιατρός
Ο Σαβίμπι ήταν μορφωμένος: εκπαιδεύτηκε σε προτεσταντικά και ρωμαιοκαθολικά σχολεία και στα 24 του πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στην Πορτογαλία· ήθελε να γίνει γιατρός (όπως ο Τσε) κι όταν δεν τα κατάφερε, έγινε επαναστάτης (όπως ο Τσε…). Ο Σαβίμπι συνέχισε τις σπουδές του στη Λωζάνη, όπου πήρε πτυχίο στις Κοινωνικές Επιστήμες. Κι έπειτα ευαγγελίστηκε την ανεξαρτησία της Αγκόλας (αφού ήρθε σε επαφή με ηγέτες επαναστατικών οργανώσεων). Το 1964, ο Σαβίμπι, ίδρυσε την UNITA και έφυγε στην Κίνα αναζητώντας βοήθεια, όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση. Ο Σαβίμπι γύρισε δυο χρόνια μετά στην Ανγκόλα και, ως αντάρτης-ηγέτης της UNITA, πήρε τα όπλα κατά της Πορτογαλίας, αλλά και κατά άλλων απελευθερωτικών οργανώσεων όπως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αγκόλας και το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας!
Και το 1975 η Ανγκόλα απελευθερώθηκε από την πορτογαλική κατοχή και Ο Σαβίμπι έβγαλε τα ρούχα του μαοϊκού επαναστάτη, ξέχασε τις κινεζικές «σπουδές» του πάνω στον ανταρτοπόλεμο και στράφηκε με φιλικές διαθέσεις, ως αντικομμουνιστής πλέον, προς τις ΗΠΑ και τη Δύση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και Αμερικανοί επιχειρηματίες στήριξαν τον- άλλωτε- επαναστάτη. Η CIA έστελνε όπλα μυστικά και στρατολογούσε αντάρτες για τον πόλεμο του Σαβίμπι εναντίον της μαρξιστικής κυβέρνησης της Ανγκόλας.


Ένας αντάρτης στον Λευκό Οίκο!
Ο Σαβίμπι επισκέφτηκε και τον Λευκό Οίκο και επί Ρέιγκαν και επί Μπους! Ο φανατικότερος αντικομμουνιστής του Τρίτου Κόσμου, ο Σαβίμπι, δεν γοήτευε τους συνομιλητές του περιγράφοντας μόνο τα στρατιωτικά του κατορθώματα, εντυπωσίαζε και με τις πνευματικές του αρετές και γνώσεις: μιλούσε άπταιστα επτά γλώσσες και ανέλυε με ευχέρεια την κλασική δυτική πολιτική και την κοινωνική φιλοσοφία· πίσω από όλη αυτή την αμφίεση όμως, κρυβόταν ένας ακραίος, πολεμοχαρής, καιροσκόπος.
Χρεώνονται στον Σαβίμπι πολιτικές δολοφονίες αντιπάλων του (ο υπουργός Εξωτερικών Τίτο Τσινγκούντζι και η οικογένειά του δολοφονήθηκαν το 1991 αφού ο Σαβίμπι υποψιάστηκε ότι ο Τσινγκούντζι βρισκόταν σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ανγκόλας κατά τη διάρκεια των διαφόρων διπλωματικών αναθέσεων του Τσινγκούντζι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες).
Ο Σαβίμπι επέζησε από περισσότερες από 12 απόπειρες δολοφονίας, αλλά σκοτώθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2002, σε μάχη με κυβερνητικά στρατεύματα της Ανγκόλας. Μόνο όταν οι φωτογραφίες του διάτρητου από σφαίρες σώματος του εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση της Ανγκόλας, οι οπαδοί του πίστεψαν τον θάνατό του· όχι όλοι. Κάποιοι ακόμα τον αναζητούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα