Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το εργαλείο της ΕΛΑΣ που θα ξεσκεπάζει εγκληματίες

Η εφαρμογή ενημερώνει τους ερευνητές σε πραγματικό χρόνο για τα ευρήματα.
Ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό εργαλείο μπαίνει στο άμεσο μέλλον στη μάχη κατά της εγκληματικότητας. Η νέα συσκευή, κάνει άμεση απεικόνιση σκηνών εγκλήματος, δίνοντας στους ερευνητές σε πραγματικό χρόνο, στοιχεία που σε άλλη περίπτωση θα δίνονταν μετά από έρευνες ημερών.
Το συγκεκριμένο εγκληματολογικό εργαλείο, υλοποιείται με τη συμμετοχή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας, στο διεθνές πρόγραμμα RISEN.
Μιλήσαμε με την πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΜΕΑ και εγκληματολόγο Έλενα Συρμαλή, που μας ανάλυσε τα εντυπωσιακά στοιχεία του προγράμματος, που όπως είπε βρίσκεται σε φάση δοκιμών, αλλά σύντομα θα προστεθεί στην φαρέτρα των εγκληματολόγων.
«Είναι ένα σύστημα πολλαπλών αισθητήρων και απεικονίζει σε 3D, μία σκηνή εγκλήματος. Αυτό γίνεται σε πραγματικό χρόνο και ανέπαφα. Αναλύονται αυτόματα, ότι ίχνη και ευρήματα υπάρχουν και μπορούν να ληφθούν. Αξιοποιείται ότι νέο υπάρχει από την τεχνολογία στον τομέα της απεικόνισης σκηνών εγκλήματος. Το έργο αυτό υλοποιείται με συμμετοχή του ΚΕΜΕΑ και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και συμμετέχουν 20 φορείς από 12 διαφορετικές χώρες», αναφέρει στο Dnews, η κ. Συρμαλή.



Αποτελεί σημαντικό εργαλείο, στην εγκληματική έρευνα, αφού όλα γίνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό βοηθά τους εγκληματολόγους να κερδίσουν χρόνο. «Όσο πιο σύντομα συγκεντρωθούν και αναλυθούν κάποια στοιχεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εξιχνιαστεί μία υπόθεση. Η όλη κατασκευή είναι αρκετά εντυπωσιακή και όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται, ενημερώνουν μία κεντρική βάση δεδομένων. Από εκεί ενημερώνονται όσοι συμμετέχουν στην έρευνα», υπογραμμίζει η κ. Συρμαλή.
Ειδικότερα με τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος, επιτυγχάνεται:
-Ακριβής τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση της σκηνής του εγκλήματος με δυνατότητα αλληλεπίδρασης και σημείωσης των στοιχείων που συλλέχθηκαν στην απεικόνιση.
-Άμεση ανίχνευση και ανάλυση των στοιχείων, π.χ πυρίτιδα, βιολογικό υλικό, ναρκωτικά κλπ.
-Σημείωση των ευρημάτων στην απεικόνιση της σκηνής ώστε να μπορούν αυτά να συλλεχθούν άμεσα και χωρίς αλλοίωση
-Αποθήκευση των απεικονίσεων και των στοιχείων που συλλέχθηκαν ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για χρήση και ανάλυση από τους φορείς των εγκληματολογικών ερευνών αλλά και των δικαστικών Αρχών.



Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας,(ΚΕΜΕΑ) είναι ερευνητικός και γνωμοδοτικός φορέας και υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όποιο υπουργείο χρειάζεται μελέτες ασφάλειας, ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την ασφάλεια, το ΚΕΜΕΑ είναι έτοιμο να συμβάλει.



Μπορεί να εκπονήσει προγράμματα για την κυβερνοασφάλεια, για τα σύνορα, την ενδοοικογενειακή βία, την παραβατικότητα ανηλίκων, την τρομορατία και άλλα. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα ερευνών, στα οποία συμμετέχει το ΚΕΜΕΑ, είτε ως εταίρος, είτε ως υπεύθυνος προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν και άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα