Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Καύσιμα: Το παράδοξο της αγοράς - Ανεβαίνει η βενζίνη και υποχωρεί το diesel κίνησης

Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται και γράφονται διάφορα αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, τα οποία ελάχιστα έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Και αυτό διότι η ανάλυση των στοιχείων δείχνει μία πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά συμφωνεί με την εικόνα που παρουσιάζεται από παράγοντες της αγοράς και σχετικά δημοσιεύματα.
Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μία ανοδική τάση για την βενζίνη, αλλά αντίθετα πτωτική τάση τόσο για το diesel κίνησης όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως αυτά αναφέρονται μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών σε μέσα επίπεδα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης για χθες διαμορφωνόταν στα 1,937 ευρώ το λίτρο, ενώ στο τέλος του περασμένου μήνα και συγκεκριμένα στις 29 Φεβρουαρίου η τιμή ήταν στα 1,902 ευρώ το λίτρο, αύξηση της τάξεως των 3,5 λεπτών ανά λίτρο.
Υποχώρηση για diesel κίνησης
Αντίθετα για το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή του diesel κίνησης διαμορφώνεται, με βάση τα χθεσινά στοιχεία σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά στα 1,709 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 29 Φεβρουαρίου η μέση τιμή ήταν στα 1,728 ευρώ το λίτρο, μείωση δηλαδή της τάξεως του 1,9 λεπτών το λίτρο.
Οριακή πτώση 0,2 λεπτών το λίτρο παρατηρείται και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Και από 1,334 ευρώ το λίτρο που ήταν σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά στο τέλος του περασμένου μήνα, διαμορφώνεται πλέον στα 1,332 ευρώ το λίτρο.
Στην Αττική ανάλογη είναι η εικόνα αν και επειδή θεωρείται προάγγελος της κατάστασης που θα ακολουθήσει στην Περιφέρεια, όλα συγκλίνουν ότι ίσως έχουμε τις επόμενες ημέρες μικρές αυξήσεις τιμών οι οποίες όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν είναι άξιες λόγου αφού θα περιοριστούν στο 1 έως 2 λεπτά το ανώτερο.
Έτσι λοιπόν σήμερα στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων είναι στα 1,908 ευρώ το λίτρο, ενώ στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν στα 1,869 ευρώ το λίτρο, αυξημένη δηλαδή κατά 3,9 λεπτά. Αντίστροφη είναι η εικόνα για το diesel κίνησης, που από 1,691 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 29 Φεβρουαρίου υποχωρεί στα 1,675 ευρώ το λίτρο, μείωση δηλαδή 1,6 λεπτά.
Οριακή άνοδος 0,2 λεπτά, για το πετρέλαιο θέρμανσης που από 1,307 ευρώ έχει ανέβει στα 1,309 ευρώ το λίτρο.
Άνοδος για Brent
Στο ίδιο χρονικό διάστημα η διεθνής τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά 3,14 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώνεται στα 85,14 δολάρια από 82 δολάρια που σχεδόν ένα μήνα πριν. Τέλος να σημειωθεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών τιμών, αλλά και από την ζήτηση που θα υπάρξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα