Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Εφορία επιβάλει πρόστιμα αλλά δεν τα εισπράττει!


Σε αθρόες επιβολές προστίμων προβαίνουν τα Ελεγκτικά Κέντρα της Εφορίας, πλην όμως διαπιστώνεται ότι ελάχιστα είναι τα ποσά που εισπράττονται, με το ποσοστό να υπολείπεται του 10%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια του 2023, από τους ελέγχους διενήργησαν τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αλλά στα ταμεία της εφορίας μπήκαν μόλις 126 εκατ. Ευρώ.
Οι λόγοι που καθυστερεί η είσπραξη των προστίμων είναι οι ακόλουθοι:
  • Οι περισσότεροι φορολογούμενοι αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα και προσφεύγουν αρχικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και κατόπιν στα φορολογικά δικαστήρια, οπότε κερδίζουν χρόνο. Για την προσφυγή στη ΔΕΔ πρέπει να καταβάλουν το 50% του καταλογισθέντος ποσού, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεή τους σε δάστημα έως 120 ημέρες. Αν προσφύγουν στα δικαστήρια, ο χρόνος για να τελεσιδικήσει η υπόθεση και να οριστικοποιηθεί η πληρωμή απαιτεί αρκετά χρόνια.
  • Αν οι υπόχρεοι κρίνουν ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα η προσφυγή και αποδέχονται τα καταλογιζόμενα ποσά, τότε τα εντάσσουν σε ρύθμιση έως και σε 48 δόσεις, οπότε καθυστερεί η είσρπαξη του συνολικού ποσού.
Τι βεβαίωσαν τα Ελεγκτκά Κέντρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη διάρκεια του 2023 βεβαιώθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε “μεγάλους” φορολογούμενους τα ακόλουθα ποσά:
  • Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το οποίο ελέγχει τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ολοκλήρωσε 608 ελέγχους και το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλόγισε ανήλθε σε 243,58 εκατ. Ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις επί των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων έφθασαν τα 54,05 εκατ. ευρώ ή στο 22,2% των βεβαιωθέντων.
  • Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το οποίο ελέγχει φορολογούμενους “μεγάλου πλούτου” πραγματοποίησε 1.130 ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα ύψους 178,71 εκατ. Ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχθηκε ποσό ύψους 35,73 εκατ. Ευρώ ή το 20%.
  • Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν ελέγχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πραγματοποίησαν συνολικά 9.676 ελέγχους και καταλόγισαν φόρους και πρόστιμα ύψους 934,06 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, εισπράχθηκε εντός του 2023, το ποσό των 34,36 εκατ. ευρώ ή το 3,7%.
Σημειώνεται ότι ΚΕΦΟΜΕΠ διενήργησε επιπλέον και 111 ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις ακινήτων (φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝ.Φ.Ι.Α,, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου), καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 16,12 εκατ. Ευρώ, από το οποίο εισπράχθηκαν 1,54 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα