Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ 21,4χλμ Βορειοδυτικά από Φιλιατρά

Δύο ισχυροί σεισμοί στο Ιόνιο, που έγιναν αισθητοί και στην Αττική. Ειδικότερα, οι δονήσεις εντοπίζονται ανοιχτά των Στροφάδων και είναι άνω των 5 Ρίχτερ.
Η πρώτη δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε 14 Χλμ. ανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 21,4 χλμ.
Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού, ήταν επίσης 5,7 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 21,5 χλμ. 
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ κι ακόμα ένας 3 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές.


Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».
Όπως εξήγησε «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου».
Επίσης, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».
Μάλιστα, τόνισε ότι η σεισμική δόνηση έγινε εντονότατα αισθητή σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία.
Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 για ένα σεισμό, ο οποίος «δεν εμπνέει ανησυχία».
«Βασικά είναι ένας σεισμός, είναι 5,7 Ρίχτερ. Δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας», ανέφερε ο κ. Τσελέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα