Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Σεισμός στον Κυπαρισσιακό: Τα πολύπαθα Στροφάδια και οι μεγάλοι σεισμοί που έχει δωσει το ρήγμα


Οι Στροφάδες είναι μια περιοχή που έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά το παρελθόν.
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων ταρακούνησε την Ηλεία και την Μεσσηνία, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδινε ότι υπήρξε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, αλλά όπως φαίνεται δεν υπήρξε διπλός σεισμός, αλλά μόνο ένας.
Πρόκειται για μια περιοχή που έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά το παρελθόν.
Οι Στροφάδες ή τα Στροφάδια αποτελούν συστάδα νησίδων από δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 ναυτικά μίλια νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και σε ίδια περίπου απόσταση από τη νησίδα Πρώτη των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Το μεγαλύτερο και νοτιότερο από τα δύο νησιά των Στροφάδων ονομάζεται Σταμφάνη, νησίδα βραχώδης μήκους περίπου ενός χλμ., και το μικρότερο Άρπυια.
Ο ισχυρός σεισμός του 2018
Ο ισχυρός σεισμός του 2018 είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση τμήματος του ιστορικού Καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες.
Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί ελάχιστα λεπτά πριν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις εξίσου ισχυρές 5,6 και 5,1 Ρίχτερ , σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στον Κυπαρισσιακό κόλπο κοντά στην Ζάκυνθο και ειδικότερα στα νησιά «Στροφάδες» νότια του νησιού.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ελαφρά προς κάτω εκτίμηση του αμερικανικού γεωλογικού ινστιτούτου (USGS) που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών — σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο πέλαγος.
Το USGS διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.
Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στη Ζάκυνθο, όπου λίγο πριν από τις 02:00 της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, έλεγε τότε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού».
Ο σεισμός του 1997
Το 1997 οι δυνατοί σεισμοί της εποχής έπληξαν πάλι το μοναστήρι των Στροφάδων. Τότε έγινε μια προσπάθεια από το τότε υπουργείο Πολιτισμού, για άρση της ετοιμορροπίας.
Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητά της. Θυμίζει μάλιστα ότι το 1997, είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στα νησιά Στροφάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα