Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Κόκκινα δάνεια: Σε νέα φάση μπαίνει ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων - Το χρονοδιάγραμμα και οι ευάλωτοι

Τα σχόλια τους επί της σύμβασης παραχώρησης κατέθεσαν χθες, Παρασκευή 29 Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που έχουν «περάσει» στην Β΄φάση του διαγωνισμού (2ος κύκλος διαλόγου). Πρόκειται τις Βain Capital, Christofferson, Fortress και KAICAN Hellas – Beaumont.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των σχολίων από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε να γίνουν βελτιώσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να εισέλθουμε στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το δύσκολο έργο ίδρυσης και λειτουργίας του Φορέα που αποτελεί το τελευταίο και ιδιαίτερα κρίσιμο κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα που ψηφίστηκε το 2020.
Το χρονοδιάγραμμα
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα μέχρι την είσοδο στην επόμενη φάση δεν είναι σαφές καθώς θα εξαρτηθεί από τον όγκο και την ποιότητα των σχολίων που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή από το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές, το υπουργείο και υποψήφιοι επενδυτές.
Οι αλλαγές – βελτιώσεις που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο (νόμος 5072/2023) εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά ώστε να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία και τελικά να υπάρξει τουλάχιστον μια δεσμευτική προσφορά και δεν θα χρειαστεί να αναζητηθούν άλλες λύσεις για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.
Με έκπτωση 30%
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο Φορέας θα αγοράζει τις κατοικίες με έκπτωση 30% έναντι της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Όπως έχει πει η γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Θεώνη Αλαμπάση, η αλλαγή αυτή δεν συνιστά «δώρο» αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι το 75% των πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι στο «πρώτο σφυρί» και συνήθως κατακυρώνονται στο 3ο άρα με αυτόματη αναπροσαρμογή στο 65% της αρχικής τιμής.
Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς.
Οι ευάλωτοι οφειλέτες
Επίσης, εξομοιώνεται η φορολόγηση του φορέα με το καθεστώς των εταιριών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICs) ενώ ο οφειλέτης υποχρεώνεται να δίνει πρόσβαση εμπειρογνώμονα στην κατοικία του ώστε να εκτιμηθεί η αξία της βάσει της τρέχουσας, πραγματικής κατάστασης του ακινήτου.
Τέλος σε ότι αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου θα μπορεί να γίνει και πριν την παρέλευση 12 ετών χωρίς την υποχρέωση να καταβάλει τα μισθώματα που απομένουν. (πχ. αν επαναγορά γίνει στα 10 χρόνια ο οφειλέτης δεν υποχρεώνεται να καταβάλει τα μισθώματα δύο ετών).
Σημειώνεται ότι οι servicers από την πλευρά τους έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων να εξετάσει αν μπορεί να αυξηθεί από το κράτος η επιδότηση των 70-210 ευρώ αλλά και η συμμετοχή του δημοσίου στον Φορέα - κάτι που έχει αποκλειστεί ωστόσο από την κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα