Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Παππά: «Ντιλάρισμα», λέει η ΝΔ - «Να συνηθίσουν τη συσπείρωση» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ


«Κόκκινο» χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο καθώς στο ήδη έντονο κλίμα της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή ήρθε να προστεθεί η αντιπαράθεση που πυροδότησε η αναφορά του Νίκου Παππά περί συνεννόησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης πριν από την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη.
Μιλώντας στο Open το πρωί της Πέμπτης, πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υποβαθμίσει τη χθεσινή του αναφορά λέγοντας ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση πριν το δημοσίευμα του «Βήματος» αλλά όταν ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πρόταση για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας το πρωί της Κυριακής. Παρέπεμψε, μάλιστα, και στο σχετικό κείμενο που συνεπέγραψαν τα τέσσερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) στο οποίο αναφέρονται κι άλλα ζητήματα εκτός του δυστυχήματος των Τεμπών.
Παράλληλα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Αριστερά διέψευσαν τον Νίκο Παππά λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση το προηγούμενο διάστημα. Η Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για «φαντασιώσεις» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Νέα Αριστερά υπενθύμισε ότι είχε το προηγούμενο διάστημα κάνει πρόταση στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας η οποία δεν έγινε δεκτή.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης κατηγορώντας την αντιπολίτευση για θεσμικά παιχνίδια με τον εκπρόσωπο της ΝΔ να κάνει λόγο για «ντιλάρισμα»
Ν. Ρωμανός: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ντίλαραν» έχοντας γνώση του δημοσιεύματος

«Όπως δήλωσε χθες ο κ. Παππάς, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την Κυριακή ως αιτία για την κατάθεσή της. Βάσει της αποκάλυψης Παππά, τα δύο κόμματα «ντίλαραν» μεταξύ τους έχοντας προφανώς πλήρη γνώση του δημοσιεύματος πριν αυτό κυκλοφορήσει. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ούτε το τι οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, ούτε το πώς θα αποτραπεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατώντας να την αντιμετωπίσουν πολιτικά, όπως συμβαίνει σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια. Το είδαμε με την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης για να κλείσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους φυλακή, όσο κυβέρνησαν, όπως έχει παραδεχτεί ο δικός τους Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλά κατ’ ουσίαν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το είδαμε με τη δήλωση Πολάκη ότι «για να κερδίσουν τις εκλογές πρέπει να βάλουν κάποιους φυλακή». Σήμερα το βλέπουμε μπροστά από τις κουρτίνες με τις άθλιες δηλώσεις Φαραντούρη και την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και πίσω από τις κουρτίνες με τα «ντιλαρίσματα» που καταδεικνύουν οι δηλώσεις Παππά», αναφέρει ο κ. Ρωμανός στη δήλωσή του.
Κεχαγιά: Συσπειρώνεται η κοινωνία και η αντιπολίτευση
«Απάντηση στην συγκάλυψη συσπειρώνεται ολόκληρη η κοινωνία, συσπειρώνεται η αντιπολίτευση. Ας το συνηθίσουν», ήταν η απάντηση της Βούλας Κεχαγιά στη δήλωση του Νίκου Ρωμανού
Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση
«Είναι ευχής έργον που έχει γίνει αυτή η συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ (για την πρόταση δυσπιστίας). Κατά την γνώμη μου έπρεπε να είχε ωριμάσει και πιο πριν. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την ΝΔ να δαιμονοποιηθεί η προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων. Οι προοδευτικές δυνάμεις βρέθηκαν μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Καμία από αυτές δεν είχε τους 50 βουλευτές για να ασκήσει το ύψιστο κοινοβουλευτικό μέσο πίεσης που είναι η πρόταση δυσπιστίας και έρχονταν από την κοινωνία ένα τεράστιο κύμα αξίωσης, διαφάνειας. Στο κείμενο που έχουμε συνυπογράψει 4 κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν μιλάει μόνο για τα Τέμπη, μιλάει και για τη διαρροή στοιχείων εκλογέων», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.
«Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και μεμπτό»
Και σημειώνει «δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και προφανώς ζυμώσεων. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μεμπτό και επιλήψιμο. Η ιδέα της πρότασης δυσπιστίας κυκλοφορούσε και πιο πριν. Είχε κάνει πρόταση και η Νέα Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16. Άρα, δεν κατάλαβα προς τι η έκπληξη;».


Και ο Α. Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε με τη σειρά του πως «προφανώς δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση. Είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζυμώνεται».
«Τον ευχαριστώ που διαψεύδει τον εαυτό του και επιβεβαιώνει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν ζυμώνεται, αντιμετωπίζει τα ζητήματα όπως των Τεμπών και των email της κυρίας Ασημακοπούλου με σοβαρότητα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει θεσμικά τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της ΝΔ να απολογηθούν», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.
Θύελλα αντιδράσεων μετά την δήλωση Παππά
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο κ. Παππάς ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση γιατί κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας και, μιλώντας στο Action24, απάντησε: «Και ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και κάποιες ημέρες; Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη. Αυτά αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνονται από το βράδυ ως το πρωί. Είναι συντεταγμένα κόμματα, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω».
Ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε την υπόθεση Ασημακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι από τότε υπήρξε η σκέψη της κλιμάκωσης των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης, οπότε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα Τέμπη, κρίθηκε ως κατάλληλη η στιγμή να προβούν τα κόμματα στην πρόταση δυσπιστίας.
«Πυρά» από Μαρινάκη - Βορίδη
Οι χτεσινές δηλώσεις (27/3) του Νίκου Παππά σχολιάστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, κατά την ομιλία του στη Βουλή.
«Ο κ. Παππάς -του ξέφυγε μάλλον- είπε απόψε ότι υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ήρθε σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα και να μιλήσει για κοινωνικές εκδηλώσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Σημειώνεται πως ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόταν σε δημοσίευμα του ieidiseis.gr, σύμφωνα με το οποίο δύο στελέχη της κυβέρνησης βρέθηκαν με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. «Δεν ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων, οι δικοί σας υπουργοί ήταν».
Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι η τοποθέτηση του Νίκου Παππά γεννά ερωτηματικά. «Λέει ψέματα ο κ. Παππάς; Πρέπει να απαντήσετε. Είναι ψεύτης;» διερωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του.
Στο ερώτημα του κ. Βορίδη αν λέει ψέματα ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Μάντζος απάντησε ότι πρόκειται για «φαντασιώσεις».
Έντονη αντίδραση από Νέα Αριστερά
Πηγές της Νέας Αριστεράς, σχολιάζοντας τις αναφορές Παππά, σημείωναν πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «προσέφερε στη Νέα Δημοκρατία μία πολύτιμη υπηρεσία».
«Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές και ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελάκη, για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας», τόνιζαν οι ίδιες πηγές και συνέχιζαν:
«Ξέρουμε επίσης ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε δημόσια την πρόσκληση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου. Ξέρουμε επιπλέον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αρνηθεί με το επιχείρημα -δια στόματος της κυρίας Κεχαγιά- ότι μια πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και έτσι εξυπηρετεί την κυβέρνηση».
«Ξέρουμε τέλος, ότι το πρωί της 24ης Μαρτίου ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει.
Αργότερα ο κύριος Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση της Νέας Αριστεράς την οποία προφανώς στηρίξαμε. Όλα αυτά είναι γεγονότα. Όπως γεγονός είναι ότι ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματος του», κατέληγαν από τη ΝΕΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα