Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Καρκίνος του εντέρου: Ο καφές βοηθά στην πρόληψη σύμφωνα με νέα έρευνα – Πόσα φλυτζάνια πρέπει να πίνουμε την ημέρα

Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από καρκίνο του εντέρου έχουν λιγότερες πιθανότητες να δουν την ασθένεια να επανεμφανίζεται, αν πίνουν καφέ καθημερινά, σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με μελέτη.
Παράλληλα οι λάτρεις του καφέ διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο του εντέρου σε σχέση με τους ασθενείς που δεν τους αρέσει αυτό το ρόφημα.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ο τέταρτος στους άντρες.
Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι αν ο συγκεκριμένος καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί ακόμη και να ιαθεί πλήρως. Γι’ αυτό πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στα συμπτώματα όσο και στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο.
Πόσα φλυτζάνια καφέ βοηθούν στην πρόληψη του παχέους εντέρου
Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και τώρα μια μελέτη δείχνει ότι λόγω του καφέ είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επανεμφανιστεί. Μάλιστα όσο περισσότερο καφέ καταναλώνετε, αυξάνετε τις πιθανότητες μη επανεμφάνισης της νόσου, ενώ οι άνθρωποι που πίνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ σε ημερήσια βάση δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.
Οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου μελετήθηκαν στην Ολλανδία από Ολλανδούς και Βρετανούς ερευνητές. Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το World Cancer Research Fund, συμμετείχαν 1.719 άτομα.
Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ είχαν μειωμένες πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου. Οι ασθενείς, δε, που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ είχαν 32% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν ξανά καρκίνο του εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια.
Η έρευνα έδειξε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο και όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 29%.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους 540 ασθενείς που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, 73 (ποσοστό 13,5%) παρουσίασαν υποτροπή του καρκίνου. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από εκείνους που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα -89 από τους ασθενείς (ποσοστό 17,8%) επανεμφάνισαν καρκίνο.
«Τα άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο του εντέρου και πίνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου από εκείνους που πίνουν δύο ή λιγότερα φλιτζάνια» αναφέρει η μελέτη.
Η καθηγήτρια Ellen Kampman, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Wageningen University and Research στην Ολλανδία, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως «Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου ζουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Δυστυχώς, περίπου στο 20% αυτών που υποβάλλονται σε θεραπεία η ασθένεια επιστρέφει και μπορεί να αποβεί μοιραία. Έτσι, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μελέτη αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ μειώνει την επανεμφάνιση του καρκίνου του εντέρου».
Συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας:
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου που διαρκούν πάνω από τέσσερις εβδομάδες.
  • Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία.
  • Πόνοι στην κοιλιά, αδιαθεσία, μετεωρισμός.
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης του έντερου.
  • Αδυναμία και εύκολη κόπωση.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Πηγή: oloygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα