Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών με εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις

Χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών διαφορών θα μπορούν να κλείνουν κάθε χρόνο χωρίς προσφυγή σε Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, με δραστική περιστολή προστίμων και προσαυξήσεων. Ωφελημένες και οι δύο πλευρές: Οι οφειλέτες θα πληρώνουν λιγότερα, το Δημόσιο θα εισπράττει άμεσα, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες δικαστηρίων
Ειδική ρύθμιση περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που καταθέτει προς διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι με τη νέα διάταξη το Δημόσιο θα εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, και παράλληλα θα αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από προσφυγές για ελάφρυνση των ποινών της εφορίας,Οπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του του newmoney, σημαντική μείωση θα παρέχεται σε όποιους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο. Θα αρκεί ο φορολογούμενος να καταθέσει μία δήλωση ότι αναγνωρίζει την οφειλή όπως αυτή προκύπτει από τον έλεγχο της εφορίας.
Η αίτηση πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον φορολογούμενο και μέσα στην ίδια προθεσμία που υπάρχει για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ ή προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων (σε 30 ή σε 60 μέρες αντίστοιχα).
Δίνεται η δυνατότητα στον φορολογουμένο να αναγνωρίσει την ύπαρξη και το ποσό της κύριας οφειλής του σε διάφορα στάδια μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, αλλά πριν από την πρώτη συζήτηση της προσφυγής του στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
Μέχρι τώρα, αυτό δεν προβλεπόταν στον κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Ο Φορολογούμενος είχε δυνατότητα να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τα ποσά της κύριας οφειλής του μόνο αν εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια. Συνήθως δηλαδή μετά από χρόνια και αφού είχαν συσσωρευθεί μεγάλες προσαυξήσεις στα πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα