Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 27/3, Σκοτώνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα – Τον απήγαγαν εξωγήινοι ή πιλοτάριζε μεθυσμένος…


Ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε τα σύνορα των οριζόντων της Γης και ταξίδεψε στο Διάστημα, αυτός ο πιλότος-θρύλος, σκοτώνεται μια μέρα σαν σήμερα, 27 Μαρτίου του 1968, όταν το μονοκινητήριο αεριωθούμενο μαχητικό αεροσκάφος του συντρίβεται στο έδαφος.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε λίγες μέρες πριν από την έβδομη επέτειο της ιστορικής του πτήσης· ήταν μόλις 34 χρονών. Τα αίτια του δυστυχήματος ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν. Κάποιες εκδοχές συγκλίνουν προς την κακοκαιρία που προκάλεσε αναταράξεις και στην αποσυμπίεση του πιλοτηρίου.
Το Σοβιετικό καθεστώς είχε προσπαθήσει να αγιοποιήσει τον Γκαγκάριν, αναφέροντας τότε, ότι ο διάσημος πιλότος δεν είχε εγκαταλείψει το αεροπλάνο- ενώ θα μπορούσε- για να μην συντριβεί πάνω σε σχολείο! Και ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε και για πρώτη φορά στη σοβιετική ιστορία, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για κάποιον που δεν ήταν αρχηγός κράτους.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το πλήρωμα του αεροπλάνου χρειάστηκε να κάνει έναν ξαφνικό ελιγμό λόγω «αλλαγής της κατάστασης στον αέρα», που οδήγησε στη συντριβή, όμως… Όμως, «… η έκθεση της επιτροπής διερεύνησης, που έφτανε στους 29 τόμους, δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντερ Γκλούσκο, ιστορικός που μελετά τη σοβιετική διαστημική βιομηχανία. «Αυτό ώθησε συναδέλφους και ειδικούς να ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα».

Ο Γιούρι Γκαγκάριν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Οι απίθανες φήμες για τον θάνατο του κοσμοναύτη
Εκείνη την εποχή, οι ακραίες φήμες γύρω από τον θάνατο του Γκαγκάριν κυκλοφορούσαν στη Σοβιετική Ένωση και σε ολόκληρο τον Κόσμο: ότι, δηλαδή, εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο, που τον έβαλε μεθυσμένο στο πιλοτήριο ή απήχθη από εξωγήινους, ήταν οι δυο περισσότερο δημοφιλείς θεωρίες. Όμως το πιο αληθοφανές σενάριο ήταν ότι η μυστικότητα γύρω από τον θάνατο του Γκαγκάριν κρατήθηκε για να σκεπαστούν «ελαττώματα στην οργάνωση και τη λειτουργία του σοβιετικού διαστημικού τομέα», σύμβολο της δύναμης της ΕΣΣΔ. Ακόμα και σήμερα, οι παλιοί, αν τους ρωτήσεις, θα απαντήσουν: «ο Γκαγκάριν ήταν τύφλα στο μεθύσι»…
Αλλά, εκτός από τους «εξωγήινους» και το αλκοόλ, υπάρχει και η αλήθεια για το δυστύχημα, που επιμελώς αποκρύφτηκε. Ποια είναι αυτή;
Σύμφωνα με τον θρυλικό κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ, που ήταν (και) μέλος της επιτροπής έρευνας του 1968, ένα αεροπλάνο Sukhoi πλησίασε το αεροπλάνο του Γκαγκάριν, πετώντας λιγότερο από 20 μέτρα πλάι του· αυτό προκάλεσε περιδίνηση στο αεροσκάφος του Γκαγκάριν και το οδήγησε στη συντριβή. Ήταν αμέλεια και παραβίαση των αεροπορικών κανόνων από έναν πιλότο, το όνομα του οποίου ουδείς αποκάλυψε, αλλά περιγράφεται ως «αρκετά διάσημος» και σήμερα «υπέργηρος και άρρωστος».
Ο Γιούρι Γκαγκάριν, ένας γοητευτικός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν Ρώσος κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη· έγινε διάσημος και δημοφιλής παγκοσμίως. Η πτήση του Γκαγκάριν με το Βοστόκ-1 ήταν η μοναδική του στο Διάστημα· είχε πετάξει τότε 302 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα