Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΕΚΤ: «Πράσινο φως» από SSM στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερισμάτων

H EKT (SSM) και ο φορέας τραπεζικής εποπτείας SSM θα επιτρέψουν τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες στους μετόχους, μετά από μια δεκαετία, καθώς η χώρα βγαίνει από μια επώδυνη αναδιάρθρωση μετά την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι αποδόσεις για τους μετόχους φέτος θα είναι μικρότερες από αυτές που είχαν προγραμματίσει οι τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς η απόφαση δεν είναι οριστική.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη της σταδιακής επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα. Η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα πλήρωσε μέρισμα ήταν το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους της χώρας το 2010. Έκτοτε, οι δανειστές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις πληρωμές καθώς οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν την οικονομική τους ισχύ, ενώ η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Το χρέος της χώρας ανέκτησε πέρυσι το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες - η Eurobank Ergasias Services and Holdings SA, η Τράπεζα Πειραιώς SA, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος SA και η Alpha Bank SA - έχουν ήδη ενσωματώσει στα σχέδιά τους τη διανομή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.
Οι μετοχές και των τεσσάρων τραπεζών κέρδισαν την Πέμπτη μετά τη δημοσίευση των ειδήσεων για τα μερίσματα.
Η κεντρική τράπεζα ξετάζει ακόμη το πώς θα εξελιχθούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΤ εξετάζει το ρόλο που παίζουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για ζημίες του παρελθόντος στα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών, καθώς και τις προοπτικές για τα κέρδη τους, εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει επιταχύνει το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε πρώτα το σύνολο της συμμετοχής του στη Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο για την Alpha Bank. Επίσης, πούλησε ένα ποσοστό 22% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην Πειραιώς.
Το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει 18% στην Εθνική Τράπεζα και 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσης του προβλέπει πλήρη έξοδο από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα