Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Αυτοάνοσα νοσήματα: Το 20% των Ευρωπαίων πάσχει από κάποιο – Γιατί «προτιμούν» κυρίως τις γυναίκες

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών. Ο καθηγητής παθολογίας και αυτοάνοσων νοσημάτων, Δημήτριος Μπόγδανος, εξηγεί τι είναι, πώς προκαλούνται, ποιους «προτιμούν» και πώς πρέπει να δράσει κανείς που εμφανίζει συμπτώματα.
Σύμφωνα με τις έρευνες, 1 στους 5 ανθρώπους πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα στην Ευρώπη και 4 στα 5 άτομα είναι γυναίκες.
Τι είναι και πώς προκαλούνται τα αυτοάνοσα
Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και επιτίθεται στα ίδια τα όργανα που πρέπει να προστατεύσει.
Υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, με το 78% των ατόμων να είναι γυναίκες.
1 στα 3 άτομα με αυτοάνοσο, εμφανίζει περισσότερα
Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η πρώτη αιτία χρόνιας νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο μαζί, ενώ τα τελευταία 50 χρόνια τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί.
Σημειώνεται πως 1 στα 3 άτομα με αυτοάνοσο πάσχει από πολλαπλά αυτοάνοσα νοσήματα. Μέχρι σήμερα έχουν περιγράφει πάνω από 150 διαφορετικά αυτοάνοσα, με κοινό σημείο μεταξύ τους τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ποια είναι τα πιο γνωστά και συνήθη
Tα πιο γνωστά αυτοάνοσα είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, η ψωρίαση, η λεύκη και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
«Τα νοσήματα αυτά δεν είναι κληρονομικά όμως επηρεάζουν πολύ οι προγεννητικοί παράγοντες».
Σύμφωνα με τον γιατρό, το πιο διαδεδομένο αυτάνοσο στην Ελλάδα είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
«300.000 Ελληνίδες πάσχουν και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και πάρα πολλούς άνδρες. Όταν έχουμε ένα σύμπτωμα που δεν έχει εξήγηση πρέπει να πηγαίνουμε στον γιατρό. Το θέμα της διατροφής και της ψυχολογίας είναι πολύ σημαντικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα