Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Επαναστατικό φάρμακο απώλειας βάρους υπόσχεται αποτελέσματα… γυμναστηρίου

Θα μπορούσε η ευχή πολλών που δυσαρεστούνται όταν πηγαίνουν σε γυμναστήρια να υπάρξει ένα φάρμακο που θα φέρνει τα ευεργετικά αποτελέσματα της άρσης βαρών χωρίς γυμναστική να γίνει πραγματικότητα; Φαίνεται ότι στις ΗΠΑ κάποιοι ειδικοί απαντούν καταφατικά.
Μέχρι σήμερα, τα συνηθισμένα φάρμακα στις ΗΠΑ, όπως τα ανάλογα γλυκανόμορφου πεπτιδίου (GLP-1) όπως το Ozempic και το Wegovy, που χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη ή το Mounjaro και το Zepbound, που χρησιμοποιούν tirzepatide, προκαλούσαν απώλεια μυϊκής μάζας έως και 40%.
Η αναλογία μυών προς λίπος συνήθως εξακολουθεί να βελτιώνεται, αλλά σε ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, η γρήγορη και σημαντική απώλεια μυών μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο ζήτημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς, που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, να κάνουν κάποια προπόνηση ενδυνάμωσης παράλληλα με τη λήψη των φαρμάκων τους.
Το νέο φάρμακο υπόσχεται να διατηρήσει περισσότερη μυϊκή μάζα
Εκπρόσωποι όμως της φαρμακοβιομηχανίας Altimune ανακοίνωσαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου ότι το νέο εβδομαδιαίο ενέσιμο, το pemvidutide (πεμβιδουτίδη), έκανε τους ασθενείς να χάσουν περίπου 75% λίπος και μόνο 25% της μυικής μάζας κατά τις κιλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ.
Η πεμβιδουτίδη, όπως και η τιρζεπατίδη, είναι ένα φάρμακο δύο συστατικών που συνδυάζει ένα φάρμακο GLP-1 με ένα άλλο σε μία δόση.
Σε αυτή την περίπτωση, ενισχύει τη γλυκαγόνη, μια βασική ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ενώ το GLP-1 μειώνει την όρεξη ενός ατόμου, η γλυκαγόνη πιστεύεται ότι «μιμείται» τα αποτελέσματα της γυμναστικής, λέει η εταιρεία.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση ότι η ποιότητα της απώλειας βάρους είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα της απώλειας βάρους», δήλωσε ο Scott Harris, επικεφαλής ιατρός της Altimmune.
«Πιστεύουμε ότι η πεμβιδουτίδη, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να ξεχωρίσει ως ελκυστική επιλογή για απώλεια, αλλά και διατήρηση βάρους» προσέθεσε ο ίδιος.
Βέβαια, τα οφέλη της γυμναστικής πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από το σωματικό βάρος, οπότε η άσκηση δεν αντικαθίσταται.    Με πληροφορίες από Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα