Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Κουκούτσια φρούτων: Ποια μπορείτε να φάτε και ποια είναι επικίνδυνα


Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τι γίνεται όμως με τα κουκούτσια τους;
Υπάρχουν αρκετά κουκούτσια φρούτων, τα οποία όταν καταναλωθούν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Πυρηνόκαρπα
Τα φρούτα είναι εξαιρετικά υγιεινά, αλλά ορισμένα είδη φρούτων έχουν ένα σκληρό κουκούτσι στο κέντρο που μπορεί να περιέχει δηλητηριώδεις ενώσεις. Όπως τα πυρηνόκαρπα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πυρηνόκαρπα περιλαμβάνουν:
- Κεράσια
- Βερίκοκα
Οι 10 πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη
- Δαμάσκηνα
- Ροδάκινα
- Νεκταρίνια
Τα αβοκάντο, τα μάνγκο και οι χουρμάδες ταξινομούνται επίσης ως πυρηνόκαρπα. Τα κουκούτσια των πυρηνόκαρπων φρούτων περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται αμυγδαλίνη, η οποία διασπάται σε υδροκυάνιο κατά την κατάποση. Το κυάνιο είναι ένα επικίνδυνο δηλητήριο γιατί εμποδίζει την ικανότητα των κυττάρων να λαμβάνουν οξυγόνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί σπασμός, κώμα ή ακόμα και θάνατος σύμφωνα με το healthstat.gr. Ωστόσο, προσέξτε το εξής. Το δηλητήριο απελευθερώνεται μόνο όταν μασάτε ή αλέθετε τους πυρήνες. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η κατάποση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα κυανίου. Αλλά χρειάζεται να φάτε πολλά κουκούτσια για να φτάσετε στο όριο θανάτου. Επομένως, δεν χρειάζεται να καλέσετε το ΕΚΑΒ εάν κατά λάθος καταπιείτε ένα κουκούτσι κερασιού.
Τι συμβαίνει με τα κουκούτσια των βερίκοκων
Τα κουκούτσια βερίκοκου περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο κυανίου. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχετε πρόβλημα. Ακόμη και μία πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ήπια δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό, αίσθημα παλμών, ζάλη και έμετο. Οι κυανογόνες γλυκοσίδες υπάρχουν επίσης στα κουκούτσια των πορτοκαλιών, των μήλων και των αχλαδιών, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, επομένως λίγα από αυτά τα κουκούτσια την ημέρα δεν θα σας κάνουν κακό. Οι σπόροι άλλων φρούτων, όπως σταφύλια, μούρα και φράουλες, είναι βρώσιμοι.
Κουκούτσια καρπουζιού
Οι σπόροι καρπουζιού είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση και μάλιστα περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Επίσης, προσφέρουν φυτικές ίνες στον οργανισμό. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα κατανάλωσης κουκουτσιών καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή γαστρεντερική δυσφορία, κυρίως στους ανθρώπους που έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
Οι μύθοι σχετικά με τα κουκούτσια φρούτων
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με τα κουκούτσια φρούτων και το κατά πόσο είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Μερικοί πιστεύουν ότι το κυάνιο στα κουκούτσια του βερίκοκου μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ή να αποτρέψει τον καρκίνο. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κουκούτσια του βερίκοκου έχουν οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κουκουτσιών βερίκοκου σχετίζεται με σημαντικό κίνδυνο σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων. Εκτός από τη δηλητηρίαση με κυάνιο, η κατάποση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο προβλημάτων του θυρεοειδούς.
Επίσης έχουμε ακόμη έναν μύθο: η κατάποση κουκουτσιών μήλου, αχλαδιού ή πεπονιού μπορεί να προκαλέσει σκωληκοειδίτιδα. Αυτό επίσης δεν είναι αλήθεια. Εάν κατά λάθος καταπιείτε ένα κουκούτσι, μην ανησυχείτε. Το κουκούτσι θα περάσει από το πεπτικό σας σύστημα χωρίς να προκαλέσει καμία βλάβη και θα αποβληθεί με τα κόπρανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα