Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η διάρκεια του τετ α τετ επιβεβαίωσε ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει


Τριάντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για 11 φορά από το 2019- και έκτη τον τελευταίο χρόνο- ωστόσο επρόκειτο για ένα σύντομο τετ α τετ.
Τα τριάντα λεπτά που διήρκεσε η συνάντηση των δύο ηγετών προδίδουν ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υπέρβαση που θα οδηγούσε στα επόμενα βήματα για την προσφυγή στη Χάγη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Στο τετ α τετ έδωσαν το παρών οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Τι αναφέρει η Ελλάδα
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τι κάνει. «Είμαι πολύ καλά», αποκρίθηκε εκείνος.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου», του είπε.
Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.
Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

  

Η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας
«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. Τονίζοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια».
Η πρόκληση Ερντογάν

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν έγινε λίγη ώρα μετά τη νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου, αυτή τη φορά από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην ομιλία του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της.
Επίσης, υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν ειλικρινή πρόθεση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα