Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Κ. Χατζηδάκης στο Bloomberg: Μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2028

Η Ελλάδα στοχεύει να κόψει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια σε ένα ακόμη ορόσημο για την οριστική της έξοδο από την δεκαετή κρίση που γνώρισε, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήσει στην Νέα Υόρκη εκπροσώπους των μεγαλύτερων επενδυτικών funds του δυτικού κόσμου σε ένα «roadshow» για την ελληνική οικονομία, ο αρμόδιος υπουργός εξηγεί το σχέδιο της χώρας για την δραστική απομείωση του χρέους σε επίπεδα κάτω από αυτά το 2009 για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση.
Ο Κωστής Χατζηδάκης εκτιμά ότι το κρατικό χρέος θα συρρικνωθεί «κοντά στο 130%» του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, με τη βοήθεια και της ανάπτυξης της οικονομίας που έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. «Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», είπε ο υπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο, από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας.

Μικρότερο χρέος από την Ιταλία
Το χρέος της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% του ΑΕΠ το 2020 και ήδη προβλέπεται από την κυβέρνηση να συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μια τέτοια μείωση αυξάνει τις πιθανότητες το χρέος της χώρας να είναι μικρότερο από αυτό της Ιταλίας, εκτός και αν αλλάξει κάτι δραστικά με το ιταλικό χρέος, σημειώνει το πρακτορείο.
Έχοντας ανακτήσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην ξεχωρίζει πλέον ως το πιο υπερχρεωμένο κράτος της περιοχής θα ισοδυναμούσε με μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για μια χώρα που κάποτε ήταν ένα χρεοκοπημένο κράτος-παρίας εντός της Ευρωζώνης και σχεδόν εγκατέλειψε το ενιαίο νόμισμα.
Οι νέες προβλέψεις θα συμπεριληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.
Αυτό που βοηθά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια οικονομία που ξεπερνά τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομοίων της. Αναπτύχθηκε 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η Ευρωζώνη στο σύνολό της σημείωσε επέκταση μόλις 0,2%.
Ο κ. Χατζηδάκης υπολογίζει τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες.
«Λόγω της καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές της δαπάνες κατά «λίγο υψηλότερα από 3%» το 2025 — έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 3% — και να συνεχίσει να τις αυξάνει με ανάλογο ρυθμό μέχρι το τέλος του 2028, ανέφερε ο υπουργός.
Για την Εθνική Τράπεζα
Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει μια ραγδαία κίνηση ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο με την πλήρη έξοδο του κράτους από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας - σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω διάθεση μεριδίου που διακρατά στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.
«Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο - υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές», είπε ο Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο ή το μέγεθος μιας τέτοιας προσφοράς.
Για να μην έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με τις άλλες τρεις κύριες τράπεζες της χώρας, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στον δανειστή», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα