Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Κινδυνεύουν επιδοτήσεις 139.683 στρεμμάτων στη Μεσσηνία λόγω… δασικών χαρτών

Κινδυνεύουν επιδοτήσεις 139.683 στρεμμάτων στη Μεσσηνία λόγω… δασικών χαρτών 
Χωρίς επιδότηση κινδυνεύουν να μείνουν από την επόμενη χρονιά 139.683 καλλιεργούμενα στρέμματα που εμφανίζονται ως δασικά στους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου από τη “Καθημερινή”, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προβλέψει την εξαίρεση των περιοχών αυτών μόνο αν ξεκινήσει η διαδικασία εξαγοράς τους. Ουσιαστικά οι αγρότες της Μεσσηνίας εκβιάζονται να αγοράσουν 139.683 που καλλιεργούν γιατί διαφορετικά θα χάσουν και την επιδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα αυτές οι εκτάσεις εμφανίζονται στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Oργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) ως καλλιεργούμενες και για αυτό επιδοτούνται. Συνολικά στην Ελλάδα οι εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές ενώ επιδοτούνται είναι 2 εκατ. στρέμματα. Οι περισσότερες παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις (από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες) βρίσκονται στο Νομό Λαρίσης και είναι 554.952 στρέμματα. Ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 302.556 στρέμματα, η Αχαΐα με 198.227 στρ., η Λακωνία με 169.585 στρ., η Μαγνησία με 149.695
στρ., η Μεσσηνία με 139.683 στρ., η Χαλκιδική με 131.580 στρ., η Κοζάνη με 109.078 στρέμματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”: “Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υποδείχθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ήδη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας. Στο σχέδιο νόμου που έφερε στη Βουλή προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπεται ότι οι εκτάσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή εξαιρούνται τόσο της υποβολής αντίρρησης όσο και της ένταξής τους στον δασικό χάρτη ως δασικές. Ολα αυτά ισχύουν όμως αν ο αγρότης που καταπάτησε και εκμεταλλεύεται την εκχερσωμένη δημόσια έκταση ξεκινήσει τη διαδικασία εξαγοράς της. Η διαδικασία αυτή γίνεται με το ίδιο σχέδιο νόμου φθηνότερη (η εξαγορά του οικοπέδου θα μπορεί να γίνει στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αντί του ενός τρίτου και σε 100 δόσεις). Η εξαγορά δείχνει πλέον μονόδρομος, καθώς δεν υπάρχει άλλος νομότυπος δρόμος (ήδη η ρύθμιση αυτή, που προβλέφθηκε σε προηγούμενο νόμο, κινείται μάλλον οριακά από πλευράς συνταγματικότητας)”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα