Τρίτη 18 Απριλίου 2017

«ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ «Ερωτηματικό» η καταβολή του ΕΚΑΣ στο τέλος του μήνα


«Ερωτηματικό» η καταβολή του ΕΚΑΣ στο τέλος του μήνα

Όλα τα είχε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η ομαλή καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) του έλειπε.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων έχουν επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν να έχουν έτοιμες τις λίστες με τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καθώς ο προγραμματισμός θέλει να καταστεί εφικτή η χορήγησή του στα τέλη Απριλίου, με την καταβολή των συντάξεων. Όμως ήδη εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το εάν θα δοθεί ΕΚΑΣ στο τέλος του μήνα, αφού η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δήλωσε πρακτική αδυναμία εύρεσης των δικαιούχων για όσους βγήκαν στη σύνταξη το πρώτο πεντάμηνο της περσινής χρονιάς. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γενικό έγγραφο που εξέδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ τη Μεγάλη Πέμπτη, με το οποίο ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πρακτικό πρόβλημα που έχει προκύψει και ζητάει από τα τμήματα που σχετίζονται με τη χορήγηση συντάξεων να αναλάβουν και αυτή την υποχρέωση.
Το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και στα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά η καταβολή του ΕΚΑΣ. Όμως μετά τις αλλεπάλληλες «γκάφες» του ΕΦΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Το βέβαιο είναι ότι έχει εντοπιστεί ένα πρακτικό πρόβλημα και απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για την επίλυσή του. Είναι προφανές ότι εάν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν προλάβουν στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει να ολοκληρώσουν τη λίστα των δικαιούχων, η καταβολή του ΕΚΑΣ θα μεταφερθεί για ένα μήνα μετά. Κάτι τέτοιο όμως το υπουργείο Εργασίας θα ήθελε να αποφύγει πάση θυσία, αφού εν μέσω ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, δεν θα ήθελε να έχει άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ καταργήθηκε πέρσι τον Ιούνιο από περίπου 160.000 δικαιούχους. Η σταδιακή περικοπή του έχει προβλεφθεί να ολοκληρωθεί το 2019 όταν και θα αντικατασταθεί από άλλο αντίστοιχο μέτρο. Αυτή την στιγμή, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 250.000 οι σημερινοί δικαιούχοι. Συνεπώς, είναι προφανές ότι μια πιθανή «αστοχία» με την καταβολή του ΕΚΑΣ θα προκαλέσει πολύ μεγάλη κοινωνική κατακραυγή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα