Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΥ Έρχεται ο «γιατρός της γειτονιάς» και 3.000 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ


Έρχεται ο «γιατρός της γειτονιάς» και 3.000 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Μέχρι τον Ιούλιο θα αναπτυχθούν οι πρώτες 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 239 που προβλέπει ο σχεδιασμός, σε 65 αστικά κέντρα, τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά. Για την στελέχωση τους θα γίνουν 3.000 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με συμβασεις εως 4 έτη

Τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σύμφωνα με τον οποίο πραγματοποιείται στροφή στην πρόληψη και την αγωγή Υγείας θέτοντας στο κέντρο τον άνθρωπο
«Αποτελεί ισχυρή πολιτική βούληση» να προχωρήσουμε στην αλλαγή για την ΠΦΥ, η οποία καλύπτει ένα διαχρονικό έλλειμμα, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ξανθός, όπου μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρό, παρουσίασαν το πλαίσιο λειτουργίας της ΠΦΥ, όπως περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα στην ψηφιακή πλατφόρμα OpenGov και θα παραμείνει καθόλη την διάρκεια του Πάσχα.
Έως σήμερα, είπε ο υπουργός, λειτουργούσε ένα πλαίσιο χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και τεκμηριωμένης ιατρικής πράξης, που ευνοούσε την προκλητή ζήτηση, την υπερσυνταγογράφηση και τη διαφθορά, με έλλειμμα στην ποιοτική φροντίδα για τους πολίτες.
Το νέο σύστημα στοχεύει στην καθολική κάλυψη των αναγκών, την ισότιμη πρόσβαση και στην μικρότερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «θέλουμε να διευκολύνουμε και όχι να αποκλείσουμε», από το σύστημα υγείας.

Οικογενειακός γιατρός

Συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, που θα είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος, με εξωστρεφή λογική και προσπάθεια παρέμβασης στην κοινότητα. Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό, με πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων. Ο πολίτης θα πρέπει να εγγραφεί στην ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό και σε νοσοκομείο. Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και για τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, μέχρι τον Ιούλιο θα αναπτυχθούν οι πρώτες 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 239 που προβλέπει ο σχεδιασμός, σε 65 αστικά κέντρα, τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.
Το τακτικό ωράριο των ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε δύο βάρδιες, από 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από 2 το μεσημέρι έως 9 το βράδυ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης λειτουργίας Κέντρων Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Το δίκτυο ανάπτυξης των ΤΟΜΥ θα καλύπτει περίπου το 30% του πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί με τις συμβάσεις που θα υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Οι ΤΟΜΥ θα αποτελούν το πρώτο επίπεδο της ΠΦΥ και το δεύτερο θα αποτελούν τα Κέντρα Υγείας, ενώ όλες οι δομές θα διασυνδέονται με τα νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Βαρδαρός, καταργείται η ονομασία ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και όλες οι δομές θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ.
Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν, μέσω ΑΣΕΠ, 3.000 επαγγελματίες υγείας με διετείς συμβάσεις εργασίας και με δυνατότητα διετούς παράτασης, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας.
Τον Μάιο η προκήρυξη 3.000 θέσεων εργασίας στις ΤΟΜΥ
Με 3.000 προσωπικό θα λειτουργήσουν οι 239 ΤΟΜΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Από τις θέσεις αυτές, που θα προκηρυχθούν τον Μάιο, οι 1.300 αφορούν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οι 1.700 λοιπό προσωπικό. Σε πρώτη φάση, οι ΤΟΜΥ θα χρηματοδοτηθούν για μία 4ετία από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από εθνικούς πόρους. Οι γιατροί θα λάβουν μισθό επιμελητή α' του ΕΣΥ (περίπου 1.500€ καθαρά) και μετά το τέλος της τετραετούς θητείας τους θα μπορούν να απορροφηθούν στο ΕΣΥ. Το λοιπό προσωπικό θα αμείβεται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Οι γιατροί που υπηρετούν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Κέντρα Υγείας, μπορούν να συμμετέχουν στην τακτική λειτουργία, πρωινή και απογευματινή, του αντίστοιχου με την ειδικότητά τους τμήματος του νοσοκομείου αναφοράς. Μπορούν να μετέχουν στις εφημερίες του, ακόμη και στα χειρουργεία.
Οι ΤΟΜΥ συστήνονται ως αποκεντρωμένες μονάδες των Κέντρων Υγείας και στελεχώνονται από γιατρούς ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό. Σε κάθε ΥΠΕ θα λειτουργούν κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία θα διασυνδέονται με τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα λειτουργούν, σε δύο βάρδιες, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα