Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Η νέα προθεσμία «φρενάρει» την υποβολή


Φορολογικές δηλώσεις 2017: Η νέα προθεσμία «φρενάρει» την υποβολή

Μόλις 117.118 φορολογούμενοι σε σύνολο 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, έχουν υποβάλλει στο TAXISnet τις φορολογικές δηλώσεις 2017 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της συνολικά οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί στο TAXISnet ανέρχονται σε 116.174. 
Από τις 116.174 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 64.700 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 55,70% του συνόλου), οι 32.825 είναι χρεωστικές (το 28,6% του συνόλου) και οι 18.640 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 16,04% του συνόλου).
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις 2017 έως τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα άλλαξε ο χρόνος πληρωμής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Οι μηνιαίες δόσεις μειώθηκαν από οκτώ σε έξι. Η πρώτη δόση δεν θα καταβάλλεται πλέον ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Οι υπόλοιπες
πέντε θα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
Με την υποβολή της δήλωσης, εφόσον δεν επιλεγεί για έλεγχο, προσδιορίζεται το καταβλητέο ποσό του φόρου ή το ποσό της επιστροφής και ενημερώνεστε αναλόγως, είτε για την ταυτότητα οφειλής και τις δόσεις, είτε για τη διαδικασία είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού. 
Η πράξη προσδιορισμού του φόρου δεν θα σας αποσταλεί ταχυδρομικά, αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να την εκτυπώσετε. Συνεχίζεται να προβλέπεται και φέτος επιπλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, για τα εισοδήματα, που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ, αλλά χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης αποδείξεων. 
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων. Ειδικά, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2016, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές. Για πρώτη φορά φέτος στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ενός ή δύο τραπεζικών λογαριασμών για τους άγαμους και έγγαμους / Μ.Σ.Σ. αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αυτοματοποιημένους μελλοντικούς συμψηφισμούς / επιστροφές φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα