Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ: Έκτακτο συνέδριο ή ξήλωμα του γραμματέα;


Στις σκέψεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον δύο επιλογές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη εξέλιξη.
anataraxi-sto-pasok-ektakto-sunedrio-i-ksilwma-tou-grammateaΛύση στο εσωκομματικό μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί μετά τη συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής το Σάββατο αναζητά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το κλίμα ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο.
Η εσωτερική σύγκρουση που υποβόσκει στη Χαριλάου Τρικούπη εδώ και καιρό κορυφώθηκε όταν μερίδα στελεχών με επικεφαλής τον νυν γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη και τον προκάτοχό του και νυν ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη αμφισβήτησαν ανοιχτά την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως την έχει χαράξει η Φώφη Γεννηματά.
Κατέθεσαν ξεχωριστό κείμενο στην Κ.Ε., επιβάλλοντας και διεξάγοντας ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης, όπου είχαν μείνει ελάχιστοι, ενώ αμφισβητούν την κατά πλειοψηφία απόφαση που ανακοινώθηκε επισήμως από το ΠΑΣΟΚ.
«Και μόνο το γεγονός ότι ενώ η ΚΠΕ αριθμεί 154 μέλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι 44 ( κατά δήλωση
τους) πήραν κάποια δήθεν απόφαση, σε μια δήθεν διαδικασία που αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους μετά την λήξη της συνεδρίασης της ΚΠΕ τα λέει όλα. Τα παιδία (του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια) παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους εν ου παικτοίς….», απάντησαν κύκλοι της ηγεσίας με την ομάδα Ανδρουλάκη να κατηγορεί ατύπως τη Φ. Γεννηματά για λογικές "Ερντογάν".
Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στις σκέψεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον δύο επιλογές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη εξέλιξη: Πρώτον, η εξαγγελία διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου προεδρικοί και αντιπολιτευόμενοι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Δεύτερον, η καθαίρεση του γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει τις κομματικές αποφάσεις. Για να συμβεί αυτό πάντως, πρέπει είτε ο γραμματέας να παραιτηθεί είτε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.
Οι διαφωνίες Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη
Στην τοποθέτησή του το Σάββατο ο Στ. Ξεκαλάκης είχε επισημάνει ότι «το συνέδριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι «οικογενειακό» και αναρωτήθηκε: «Γιατί θα πρέπει το σώμα να είναι προσδιορισμένο σε 1500 διορισμένους θεσμικούς κι άλλους 1500 διορισμένους κομματικούς από τα 5 σχήματα που συγκροτούν σήμερα τη Συμπαράταξη; Γιατί στερούμε τη δυνατότητα απ’ τον κάθε προοδευτικό Έλληνα πολίτη που θέλει από το υστέρημα του χρόνου και των οικονομιών του να δηλώσει παρών στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου να το κάνει; Γιατί κλείνουμε την πόρτα σε κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί μας συνοδοιπόροι να το πράξουν;».
Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης πρότεινε να γίνει ένα συνέδριο τύπου Επινέ (σ.σ. το συνέδριο ανασυγκρότησης του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του '70 όπου αναδείχτηκε ο Μιτεράν) και επί της ουσίας ζήτησε στο ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης να παρευρίσκονται και οι δυνάμεις εκτός της ΔΗΣΥ, όπως π.χ. το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης).
Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση επέλεξε να απουσιάζει ο τέως πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε την ίδια ημέρα στη δημοσιότητα ένα άρθρο του, με το οποίο αναφέρεται στην αρνητική διάσταση του πλεονάσματος μαμούθ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ακολουθούν το κείμενο της απόφασης, όπως δημοσιεύτηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη και η εισήγηση της ομάδας Ανδρουλάκη.
Η απόφαση της πλειοψηφίας βάσει εισήγησης της Γεννηματά
Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα