Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στην Υγεία: Ποιοι βάζουν εμπόδια και γιατί;


Πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στην Υγεία: Ποιοι βάζουν εμπόδια και γιατί;
Καταγγελία από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (MKIE), με την οποία στηλιτεύει τις πολιτικές εκείνες που αφήνουν τον πολίτη- ανασφάλιστο/άπορο – έξω από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Αναλυτικά η καταγγελία αναφέρει: 
«Δεν πιστεύαμε όμως ποτέ  ότι θα βρισκόμασταν στην δυσάρεστη θέση να στηλιτεύσουμε και την απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας «λειτουργών» του πρωτοβάθμιου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οι οποίοι, παρά την σχετική νομοθεσία  (Νόμος 4368/2016 πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας), αυταρχικά και αυθαίρετα  εμποδίζουν  την ομαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών,  στην συνταγογράφηση φαρμάκων και την διαδικασία εργαστηριακών εξετάσεων, επικαλούμενοι ακόμη- ακόμη και διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων δικής τους
έμπνευσης.
Το ΜΚΙΕ θεωρεί χρέος του και έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται εντός και εκτός Ελλάδος για την βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ομαλή,  απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.   Επομένως δεν μπορεί να  επιτρέπει την όποια αυθαιρεσία  πέφτει στην αντίληψή του, αφού, πέρα από την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται  ο πολίτης, υπονομεύεται ο μεγάλος αγώνας όλων των υπολοίπων λειτουργών της υγείας,  που τιμούν τον όρκο τους, και  προσφέρουν τα μέγιστα, έχοντας στην διάθεσή τους συχνά ελάχιστα ή ανεπαρκή μέσα. 
Η μεγάλη δύναμη του λαού σε εποχές κρίσης είναι η αλληλεγγύη. Αυτή  κράτησε όρθια και με αξιοπρέπεια την χειμάζουσα κοινωνία μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Όσοι την ενστερνίζονται δεν κλείνουν τα μάτια και δεν σιωπούν απέναντι σε όποιον παίζει στην πλάτη απλών ανίσχυρων και απελπισμένων ασθενών, ταλαιπωρώντας τους με ανελέητο πηγαινέλα, προφασιζόμενος αστείες δικαιολογίες. Ούτε θα γίνουν συνένοχοι, ανεχόμενοι τέτοιες συμπεριφορές. 
Τέλος είναι απολύτως βέβαιο, ότι οι ασθενείς μας που επανέρχονται στο ιατρείο και διαμαρτύρονται για τέτοιου είδους συμπεριφορές,  όσο αδύναμοι και να φαίνονται σε κάποιους, είναι αποφασισμένοι και μεμονωμένα και μαζί με τα Κοινωνικά Ιατρεία  να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμά τους στην περίθαλψη . Θεωρούμε ακόμη ύψιστης σημασίας το Υπουργείο Υγείας  να πάρει πρωτοβουλία ενημέρωσης  για τον πρόσφατο Νόμο 4368/2016 κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών τόσο σε σχέση με τους σχετιζόμενους με την υγεία – γιατρούς και διοικητικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας – όσο και το σύνολο του πληθυσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα