Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η ψυχική υγεία επηρεάζει τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με μεγαλύτερα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας είχαν υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας από καρκίνο στο παχύ έντερο, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στον προστάτη, καθώς και από λευχαιμία.
Το άγχος και η κατάθλιψη ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από ορισμένους καρκίνους, υποδεικνύει αρχική έρευνα.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με μεγαλύτερα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας είχαν υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας από καρκίνο στο παχύ έντερο, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στον προστάτη, καθώς και από λευχαιμία.
Ο David Batty, του University College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα συμβάλλουν στις ενδείξεις ότι η φτωχή ψυχική υγεία θα μπορούσε να έχει προγνωστική ικανότητα για σωματικές νόσους αλλά απέχουμε πολύ από το να γνωρίζουμε αν αυτές οι σχέσεις είναι αιτιατές.
Οι ερευνητές επισκόπησαν 16 έρευνες που περιέλαβαν περισσότερους από 163.000 ανθρώπους, ηλικίας 16 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες αρχικά δεν είχαν καρκίνο και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα, σημειώθηκαν 4.353 θάνατοι από καρκίνο.
Δήλωσαν ότι τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εκπαίδευση, οικονομικό επίπεδο, σωματικό λίπος, κάπνισμα και χρήση αλκοόλ.
Καθώς πρόκειται για έρευνα παρατήρησης, δεν μπορούν να εξαχθούν καταληκτικά συμπεράσματα για αιτιατή σχέση.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα προστίθενται σε αυξημένες ενδείξεις ότι η ψυχική δυσφορία θα μπορούσε να συνδέεται με ορισμένα προβλήματα υγείας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα