Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Αν και μη σύννομο, τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ υπολογίζονται ως εισόδημα για το ΚΕΑ


Αν και μη σύννομο τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ υπολογίζονται ως εισόδημα για το ΚΕΑ

Παρά την νομοθετική πρόβλεψη ότι το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών που χορηγεί ο ΟΓΑ δεν υπολογίζεται ως εισόδημα, στα κριτήρια για την χορήγηση του ΚΕΑ το εισόδημα από τα επιδόματα αυτά υπολογίζονται στο εισόδημα αφήνοντας εκτός χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες.
Συγκεκριμένα βάσει του ν. 4093/2012 παρ.7 του άρθρου ΙΑ2 το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων «... δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου» ενώ όσον αφορά στο ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, δυνάμει του ν. 4254/2014 άρθρο 7α της Υποπαραγράφου Β2, ορίζεται ότι από 1.1.2013 «...δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος». 
Άρα, η προσμέτρηση των συγκεκριμένων επιδομάτων στον υπολογισμό τους εισοδήματος και ο
συνακόλουθος αποκλεισμός των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα του ΚΕΑ είναι μη σύννομος.
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου απαντώντας εγγράφως σε σχετική ερώτηση Βουλευτή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσπαθεί να φτιάξει ένα δίχτυ ασφαλείας ειδικά για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.  
 Όπως αναφέρει η κ. Φωτίου το  ποσό της εισοδηματικής  ενίσχυσης  που  δίνει το ΚΕΑ αντιπροσωπεύει τη διαφορά ανάμεσα στα εισοδήματα που είχε το νοικοκυριό το εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης του και το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα για κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με τον αριθμό των μελών του. 
Το σίγουρο είναι σύμφωνα με την κ. Φωτίου ότι, εάν ένα νοικοκυριό έχει ως μοναδικό εισόδημα τα οικογενειακά επιδόματα, τότε εντάσσεται στο ΚΕΑ και θα πάρει τη διαφορά ανάμεσα στο εγγυημένο μηνιαίο ποσό που αναλογεί στο νοικοκυριό μείον το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα