Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Τεχνικό πρόβλημα με τις 120 δόσειςΣτον «αέρα» ποσά που έχουν καταβληθεί

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για αρκετούς οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι, ενώ εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων και πλήρωσαν την πρώτη δόση, στο σύστημα του Taxis εμφανίζονται να μην έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους. Ουσιαστικά η καταβολή της πρώτης δόσης για κάποιους οφειλέτες βρίσκεται στον «αέρα» αφού, λόγω τεχνικών προβλημάτων, δεν έχει αφαιρεθεί από το δοσολόγιο του Taxis.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν λογιστές και φοροτεχνικοί, στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων σε αρκετές περιπτώσεις, αν και φορολογούμενοι υπέβαλαν την αίτηση για υπαγωγή τους, το σύστημα δεν διασταύρωσε στη συνέχεια την πληρωμή της ταυτότητας οφειλής της δόσης μέσω των τραπεζών, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να φαίνεται ότι δεν εξυπηρετείται. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το ποσό ή τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν χάνονται, αλλά δεν πρόκειται να αφαιρεθούν από τη ρύθμιση και θα βρίσκονται στον «αέρα» μέχρι να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα.
Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν στο Taxis εάν φαίνεται στο δοσολόγιό τους η αφαίρεση των ποσών των δόσεων που κατέβαλαν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν στις ΔΟΥ που ανήκουν και ειδικότερα στο Τμήμα Εσόδων, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα που τυχόν έχει

ανακύψει και σε συνεργασία με το Taxis να μη χαθεί η ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι εάν χαθεί η ρύθμιση, το συνολικό ποσό της οφειλής γίνεται άμεσα απαιτητό από την εφορία και επανέρχεται η απειλή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο διαδοχικές μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και όταν:
* δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, το αργότερο εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, ή
* δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.
Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξ αφορμής του ανωτέρω προβλήματος, οι οποίοι και ελπίζουν ότι θα λυθεί σύντομα, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το «ξεμπλοκάρισμα» των τραπεζικών λογαριασμών τους μετά την υπ αγωγή των χρεών τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε ανάκτηση κεφαλαίων τα οποία έχουν δεσμευθεί πριν από την έκδοση βεβαίωσης αποδέσμευσης, ακόμα και εάν αυτά δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού δεν μεταφράζεται και σε ταυτόχρονη κατάσχεση των όποιων καταθέσεων δεν προστατεύονται από σχετικές διατάξεις, όπως αυτές για το ακατάσχετο όριο. naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα