Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Κοινωνικό Μέρισμα: Επαλήθευση στοιχείων -Τι ισχύει για άνεργους, φοιτητές & επιδόματα

«Δεν έχει αποφασιστεί αν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα. Αν και που και πόσο θα αποφασιστεί όταν θα έχουμε υπερπλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κοινωνικό μέρισμα δεν θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Πέρυσι μπορεί να δόθηκαν 800 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν λάθος γιατί το πήραν όλοι και όχι μόνο αυτοί που το είχαν ανάγκη», δήλωσε η υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε τηλεοπτικό σταθμό.
Κατά πληροφορίες πάντως, «οριστικοποιημένη» θεωρείται η απόφαση για χορήγηση ενός νέου κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες τον προσεχή Δεκέμβριο.
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα το πάρουν
Για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί το Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους των θεσμών.
Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί:
– Στους χαμηλοσυνταξιούχους
– Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του

κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
Παρακάτω θα δείτε ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το Κοινωνικό Μέρισμα που καταβλήθηκε πέρυσι, κάποιες από τις οποίες θα ισχύουν και φέτος.
Τι λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του εισοδήματος για το κοινωνικό μέρισμα;
Λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Ο υπολογισμός γίνεται προ φόρων, αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Το επίδομα ανεργίας συνυπολογίζεται στο εισόδημα;
Ναι, το επίδομα ανεργίας θεωρείται εισόδημα.
Είμαι δικαιούχος άλλου επιδόματος (οικογενιακού, ανεργίας, ΚΕΑ, κλπ). Μπορεί να διακοπεί η καταβολή των άλλων επιδομάτων εάν λάβω το κοινωνικό μέρισμα;
Όχι. Το κοινωνικό μέρισμα δεν θα προσμετρηθεί στο εισόδημά σας για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος.
Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος;
Τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος. Ωστόσο, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων ΑμεΑ λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισοδύναμου εισοδήματος (τα εισοδηματικά όρια και το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε μέλος ΑμεΑ στο νοικοκυριό). Συνεπώς, μεταξύ νοικοκυριών με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ευνοούνται αυτά που περιλαμβάνουν μέλη ΑμεΑ.
Τι δεν θεωρείται εισόδημα για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος;
Η αποζημίωση απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1 (Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κλπ).
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που εμφανίζονται λάθος κάποια από τα προσωπικά μου στοιχεία;
Στην περίπτωση αυτή και εφόσον εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα, πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που είναι λάθος χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.
Αν είμαι άνω των 70 ετών και δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, είναι απαραίτητο να κάνω αίτηση;
Εάν είστε άνω των 70 ετών και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληρείτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Είμαι άστεγος. Μπορώ να κάνω αίτηση;
Στο κοινωνικό μέρισμα έχουν ίδιο δικαίωμα αίτησης και όσοι έχουν επιλέξει στην τελευταία φορολογική τους δήλωση την ένδειξη «άστεγος-σκηνίτης».
Όσοι σπουδάζουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μόνοι τους ή θεωρούνται προστατευόμενα μέλη;
Όσοι σπουδάζουν (μέχρι την ηλικία των 25 ετών) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ακόμη και αν υποβάλλουν δική τους ξεχωριστή δήλωση. Συνεπώς, δεν μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση.  aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα