Οι οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις για τους αυτοκινητόδρομους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα θα ληφθούν μετά τη σημερινή καθοριστική συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, και θα ανακοινωθούν σύντομα από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μεσσηνία.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον περιφερειάρχη γίνεται 4 μόλις μέρες μετά την εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην οποία ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ανακοίνωσε νέες επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κωνσταντακόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Στην ομιλία του ο
πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο δρόμος θα κατασκευαστεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και ότι το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" θα παραχωρηθεί με ξεχωριστό διαγωνισμό από τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν έχουν παραχωρηθεί στη Fraport. Ο πρωθυπουργός όμως δεν έμεινε στα λόγια: Θα συναντήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, με στόχο να ενημερωθεί για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας, πριν συναποφασίσει με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών τόσο για τη διαγωνιστική διαδικασία όσο και για τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συνεχιστεί η διαδικασία του "ανταγωνιστικού διαλόγου" για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη ή αν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη του παραχωρησιούχου που θα κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο με ΣΔΙΤ. Η διαδικασία του "ανταγωνιστικού διαλόγου" είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής επειδή ενδέχεται να κρατήσει πολλά χρόνια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αποφασίσει όμως ούτε για τη χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που έχει διχάσει τη Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της παραλιακής χάραξης, που προβλέπεται από τη μελέτη την οποία χρηματοδότησε ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, έχουν ταχθεί ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Αντιθέτως, υπέρ της βελτίωσης του υφισταμένου δρόμου έχει ταχθεί ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς έχει προτείνει σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για να αποφασιστεί η βέλτιστη χάραξη. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αν και κύκλοι του δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για την προσπάθεια που κατέβαλε ο κ. Λαμπρόπουλος να προκαταλάβει τις κυβερνητικές αποφάσεις.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ - ΠΥΛΟΣ - ΜΕΘΩΝΗ
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πριν αποφασίσει θα μελετήσει προσεκτικά τα πλεονεκτήματα της κάθε διαδρομής και θα αποφασίσει με γνώμονα τη σχέση κόστους - οφέλους. Θυμίζουμε ότι η παραλιακή χάραξη είναι ακριβότερη από τη βελτίωση του υφισταμένου δρόμου, αλλά θεωρείται ασφαλέστερος και ταχύτερος δρόμος, καθώς έχει καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης η παραλιακή χάραξη έχει θετικές γνωμοδοτήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης καθώς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Αντιθέτως, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου δεν έχει ακόμα σταλεί στα Δημοτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολέμιοι της παραλιακής χάραξης τονίζουν τον κίνδυνο να "βουλιάξει" ο δρόμος στις εκβολές του Παμίσου, καθώς θα απαιτηθούν μεγάλα τεχνικά έργα σε μια περιοχή με βαλτώδη χαρακτηριστικά. Στο απέναντι στρατόπεδο, οι πολέμιοι της βελτίωσης του υπάρχοντος δρόμου υποστηρίζουν ότι θα σπαταληθούν τζάμπα πολλά εκατομμύρια ευρώ χωρίς να μειωθεί η διάρκεια και η ταλαιπωρία του ταξιδιού από την Καλαμάτα ως το Ριζόμυλο. Επισημαίνοντας επίσης ότι στη διαδρομή του υπάρχοντος δρόμου θα υπάρχουν 14 ισόπεδοι κόμβοι, υποστηρίζουν ότι τελικώς η βελτίωση του Καλαμάτα - Ριζόμυλος ενδέχεται να κοστίσει παραπάνω από την παραλιακή χάραξη, καθώς θα χρειαστούν και επιπλέον χρήματα για την κατασκευή παράλληλων δρόμων που θα εξυπηρετούν την τοπική κίνηση.
Ολοι πάντως συμφωνούν ότι η απόφαση θα ληφθεί με οικονομοτεχνικά κριτήρια. Αν λοιπόν εξασφαλιστούν οι πόροι, μάλλον θα επιλέγει παραλιακή χάραξη. Αν όμως διαπιστωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνει το έργο στη μέση, θα επιλεγεί η βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν αποκλείεται οι εργασίες να ξεκινήσουν από το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.
ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί όμως ούτε για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να το συνδέσει με το Πάτρα - Πύργος. Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επιθυμεί να ενταχθεί το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα στην ίδια διαδικασία με το Πάτρα - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία. Ιδανικά θα ήθελε να κατασκευαστούν με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της "Ολυμπίας Οδού" που κατασκεύασε και διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Πάτρα. Ομως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, τους 8 διαγωνισμούς που είχε διενεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το Πάτρα - Πύργος. Αρα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Καλό Νερό - Τσακώνα ουσιαστικά θα αποφασιστεί στις... Βρυξέλλες και θα ανακοινωθεί από τον κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεσσηνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Καλό Νερό -Τσακώνα θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων για να προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός.
Με ΣΔΙΤ θα αναβαθμιστεί και το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". Ο παραχωρησιούχος, που θα αναδειχθεί μετά από διαγωνισμό παρόμοιο μ’ αυτόν με τον οποίο παραχωρήθηκαν τα 14 αεροδρόμια στη Fraport, θα αναλάβει την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και τη διαχείριση του αεροδρομίου. Θανάσης Λαγός eleftheriaonline
Σωκράτης Φάμελλος: Το μαζί θα είναι σύνθημα μεγάλων συνεργασιών και
συμμαχιών
-
«Το μαζί είναι εδώ και ξεκινάμε. Ξεκινάμε από απόψε. Το μαζί θα είναι
σύνθημα μεγάλων συνεργασιών και συμμαχιών», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στις
πρώτες δη...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα