Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

77η Μονάδα Επιστράτευσης : Παρέμβαση Κουσελά για να μην καταργηθεί



Image Επιστολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, σχετικά με την πιθανή κατάργηση της 77ης  Μονάδας Επιστράτευσης που εδρεύει στο Στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Όπως πληροφορούμαι, στο πλαίσιο σχεδίου σύμπτυξης, πιθανώς και κατάργησης, μονάδων του Στρατού Ξηράς, που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις υπό κατάργηση μονάδες του Στρατού Ξηράς συγκαταλέγεται η 77 Μονάδα Επιστράτευσης, η οποία εδρεύει στο στρατόπεδο “Παπαφλέσσα” στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με το ως άνω σχέδιο και για λόγους επίτευξης οικονομιών κλίμακος, όλες οι Μονάδες Επιστράτευσης (Μ.Ε) της Πελοποννήσου προβλέπεται να συγκεντρωθούν σε ένα στρατόπεδο, πιθανολογείται δε ότι αυτό θα είναι το στρατόπεδο “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης” στην Τρίπολη.
Στην περίπτωση που η κατά τα ανωτέρω πληροφόρησή μου είναι ακριβής, σε παρακαλώ θερμά να επανεξετάσεις τυχόν επιλογή μετεγκατάστασης της 77 Μ.Ε. και γενικότερα των Μ.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εξής:
-Οι εγκαταστάσεις της 77 Μ.Ε. είναι καινούργιες, σύγχρονες και λειτουργικές, καθώς το κτήριο έδρας της μονάδας είναι λίγων ετών και δαπανήθηκαν γι’ αυτό αρκετές χιλιάδες ευρώ, σε αντίθεση με τη μονάδα της Τρίπολης, όπου τα γραφεία και οι αποθήκες φιλοξενούνται σε κατασκευές “προκάτ”, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τελείως διαφορετικές ανάγκες.
-Στο στρατόπεδο της Καλαμάτας στεγάζεται και το Κέντρο Εκπαίδευσης του όπλου των Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ). Το Κέντρο αυτό είναι το μοναδικό για το σκοπό αυτό στη χώρα, επομένως η

 διατήρησή του αποτελεί μονόδρομο, με συνέπεια είτε σήμερα είτε σε οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια αναμόρφωσης και αλλαγών στον Στρατό Ξηράς, το συγκεκριμένο στρατόπεδο κατ’ ανάγκη να διατηρείται. Εφόσον διαθέτει καταλληλότερη υποδομή, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό και οι Μονάδες Επιστράτευσης, τόσο της Καλαμάτας όσο και των άλλων στρατοπέδων της Πελοποννήσου. Άλλωστε, με την ολοκλήρωση όλων των οδικών αξόνων, η Καλαμάτα θα είναι εγγύτερα στις περιοχές που καλύπτει επιστρατευτικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
-Το προσωπικό της 77 Μ.Ε. είναι το πλέον πολυδύναμο, ενδεχόμενη δε μετακίνησή του στην
 Τρίπολη θα έχει τις περισσότερες αρνητικές συνέπειες για το σύνολο των οικογενειών των στελεχών της μονάδας. Επίσης, πολλά από τα στελέχη που υπηρετούν στη Μ.Ε. της Τρίπολης έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία, συνεπώς μία μετακίνησή τους στην Καλαμάτα θα είναι επ’ ωφελεία και των ιδίων και του στρατεύματος.
-Τυχόν απομάκρυνση της Μ.Ε. από την Καλαμάτα θα έχει ιδιαίτερα  αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία, καθώς λόγω της συγκεκριμένης Μονάδας αρκετές χιλιάδες ευρώ κατευθύνονται κάθε μήνα στην τοπική αγορά. Ειδικά στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, που η οικονομική κρίση αγγίζει ακόμα και τις πιο εύρωστες τοπικές μας επιχειρήσεις, η απομάκρυνση της συγκεκριμένης Μονάδας θα αποτελέσει πλήγμα για την τοπική οικονομία. 
Πέραν των ανωτέρω, που θα παρακαλούσα να συνεκτιμηθούν πριν ληφθεί οριστική απόφαση για τις Μ.Ε. της Πελοποννήσου, θα ήθελα να σου μεταφέρω την παράκληση να δοθεί η δυνατότητα σε στελέχη (αξιωματικούς – υπαξιωματικούς) του Στρατού Ξηράς, ανεξαρτήτως όπλου, να υπηρετούν στο Κέντρο Διαβιβάσεων της Καλαμάτας, καθώς η βασική εκπαίδευση του νεοσύλλεκτου στρατιώτη είναι η ίδια, ανεξαρτήτως του όπλου ή του σώματος στο οποίο ανήκει. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει επιχειρησιακά, αφού, σύμφωνα με τους ΠΟΥ, η συγκεκριμένη Μονάδα υποστελεχώνεται. Θα αποτελούσε, επίσης, διέξοδο και για πολλά στελέχη, του Πεζικού και άλλων όπλων, να έλθουν και να υπηρετήσουν στη φρουρά συμφερόντων τους στην Καλαμάτα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή και την πολύτιμη βοήθειά σου, ώστε να βρεθεί θετική και εύλογη λύση στα ανωτέρω θέματα, τόσο για τη λειτουργικότητα του Στρατεύματος όσο και για την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα