Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Και τους γιατρούς θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου
"να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας"

Αναστέλλουν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι συμβεβλημένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι εκτός από τα φάρμακα, αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Προσθέτει ότι «όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη».
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».
Για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Να στηρίξουμε όλοι μαζί, σημειώνει, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας και να αναλάβουμε το βάρος αυτής της κατάστασης.
«Όταν ο Υπουργός αδυνατεί να δώσει τα δεδουλευμένα χρήματα στους λειτουργούς Υγείας, οφείλει και ο ίδιος για το διάστημα που τους έχει απλήρωτους να μην λαμβάνει δεύτερο μισθό (τον υπουργικό, εκτός από το βουλευτικό). Θα πρέπει και αυτός να στηρίξει με μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη την προσπάθεια, ασκώντας τα καθήκοντά του σε μία «εθελοντική βάση». Είναι μια πράξη ύψιστου εθνικού συμβολισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Την ίδια ώρα από την 1η Σεπτεμβρίου ο Φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα