Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Με πανσέληνο «Οιδίπους Τύραννος» στην Αρχαία Μεσσήνη


ImageΤην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 31 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη. Για την παράσταση, σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές της εκδήλωσης, αλλά και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης, εκ των πρωταγωνιστών.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ευχαρίστησε το Σωματείο «Διάζωμα» και τον πρόεδρό του, Σταύρο Μπένο, το διευθυντή του αναστηλωτικού προγράμματος της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρο Θέμελη, το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που συνέβαλαν στη διοργάνωση, και έκανε λόγο για μια υπέροχη παράσταση σε ένα μαγευτικό χώρο, υπό το φως της πανσελήνου. 

«Σε μια εποχή κρίσης του αξιακού μας συστήματος, η γνώση, η τέχνη, ο πολιτισμός είναι αυτά που μας δείχνουν το δρόμο, την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η εκδήλωση» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ενώ ευχαρίστησε τον Πέτρο Θέμελη που άνοιξε τις πόρτες της αρχαίας πόλης στον κόσμο και συνεχάρη το «Διάζωμα» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.
«Για το “Διάζωμα” η Αρχαία Μεσσήνη είναι το καλύτερο εργαστήρι συνάντησης των δημιουργών με τα μνημεία του αρχαίου κόσμου. Στο θέμα αυτό, έχει μεγαλύτερες αρετές ακόμη και από την Επίδαυρο, γιατί η Επίδαυρος είναι σπουδαία και μεγάλη, αλλά είναι μονοθεματική ως προς το κομμάτι το μνημειακό και το καλλιτεχνικό.

Η Αρχαία Μεσσήνη, να με θυμηθείτε, θα ξεδιπλώνει σιγά σιγά την αγκαλιά της σ’ όλη την παγκόσμια σύγχρονη δημιουργία, σε όλες τις μορφές της τέχνης» σημείωσε ο Σταύρος Μπένος.
Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Αρχαία Μεσσήνη», Γιώργος Δαβίλλας, τόνισε ότι η Αρχαία Μεσσήνη έχει όλα τα στοιχεία και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας. «Ευθύνη όλων μας όχι μόνο των θεσμικών, αλλά και του λαού της Μεσσηνίας, είναι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα» σχολίασε. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ ετοιμάζεται και μεγάλο πάρκινγκ κοντά στο Μουσείο.
Ο Αιμίλιος Χειλάκης, ιδρυτικό μέλος και του «Διαζώματος», στην παράσταση όπου πρωταγωνιστεί μαζί με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, έχει το ρόλο του Οιδίποδα: «Το θέατρο ήταν το μεγαλύτερο εργαλείο που είχε η αθηναϊκή δημοκρατία για να πει ότι τα βάσανα των βασιλέων λέγονται μπροστά στο λαό. Αυτό συμβαίνει με τον Οιδίποδα. Μπροστά στο λαό, οι εξουσιαστές του έχουν την αξιοπρέπεια να είναι παρόντες και με το πρόβλημά τους, αλλά και με τη δύναμή τους».
Στην παράσταση παίρνουν μέρος 11 άνδρες ηθοποιοί, τρεις υποκριτές και 8 στο χορό, ενώ κάνοντας αναφορά στο Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα που ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη, ο Αιμίλιος Χειλάκης σχολίασε ότι ο ίδιος θα έρθει εδώ να υποδυθεί έναν άλλον Θηβαίο, τον Οιδίποδα, και να μιλήσει «για τη δύναμη που πρέπει να έχουμε ως αξιοπρεπείς άνθρωποι».
Η τιμή εισιτηρίου της παράστασης είναι 15 ευρώ. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο ΚΕΠ του Δήμου Μεσσήνης.

Σχέδια για το Αρχαίο Θέατρο
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπένος, έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός για το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης που αναστηλώνεται. Το «Διάζωμα» θα αναλάβει πρωτοβουλίες από Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης, τον καθηγητή κ. Θέμελη, την Περιφέρεια και το ΥΠ.ΠΟ., καθώς του χρόνου αναμένεται ότι το Θέατρο θα είναι έτοιμο. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αιτήματα, μέσω του “Διαζώματος”, εκδηλώνονται ήδη για εμφανίσεις στη Μεσσήνη. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο συγκροτημένο, και από άποψη υποδομών και οργάνωσης, αλλά και να υπάρχει ένα ιδεολογικό στίγμα σε αυτά που θα συμβούν» κατέληξε ο κ. Μπένος.



Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα