Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

"Οι οφειλές στην αγορά είναι πολλές"


Δικαστικοί επιμελητές για την οικονομική κρίση των νοικοκυριών

Image«Οι οφειλές στην αγορά είναι πολλές», τονίζουν δικαστικοί επιμελητές της Καλαμάτας, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με το δυσάρεστο φορτίο της αναγγελίας κακών ειδήσεων. Κάποιοι δε, φοβούνται πως από Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για ορισμένους, μιας και τα έξοδα για οικογένειες με παιδιά θα αυξηθούν σημαντικά με τα σχολικά είδη.
Εκτιμούν, επίσης, ότι, αν αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας από το 2013, θα γίνει «μεγάλη έκρηξη», μιας και πολλά στεγαστικά δάνεια είναι απλήρωτα εδώ και μήνες.


Οριακά
Σύμφωνα με το δικαστικό επιμελητή Νεκτάριο Ιατρού, το Δημόσιο πλέον έχει κάνει άτυπη στάση πληρωμών, με πρόφαση διαδικαστικά ζητήματα και όχι το ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή.
«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχουν μειώσει εδώ και δυο, τρεις μήνες τα εξώδικα που στέλνουν. Προσπαθούν, όμως, με διάφορους και πονηρούς τρόπους να πείσουν τους οφειλέτες που κάνουν χρήση των διατάξεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να μην προχωρήσουν δικαστικά, αλλά να υπογράψουν καινούργια ρύθμιση για τις οφειλές τους. Τους το παρουσιάζουν ως “ευκαιρία”, αλλά η “νέα ρύθμιση” είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και όχι του οφειλέτη. Αν ο οφειλέτης προχωρήσει σε δικαστική λύση του θέματος, οι μειώσεις είναι πολύ μεγάλες και αυτό δε συμφέρει τις τράπεζες», σχολίασε.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάσταση πλέον στην Ελλάδα είναι οριακή, ενώ επιστρέφοντας στο θέμα των πληρωμών από το Δημόσιο, είπε πως έχει να πληρώσει προμηθευτές και συνεργάτες του από τον Απρίλιο, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Οι δε εξώσεις είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που «ανθεί» από το 2009 και εντεύθεν, και κυρίως τους τελευταίους μήνες. Οι σχετικές αιτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο κόσμος, πέρα από το ενοίκιο, δεν πληρώνει ούτε τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος.


«Τώρα με το νέο νόμο έχει μειωθεί ο χρόνος της διαδικασίας για έξωση. Ωστόσο, πρόβλημα με τις εξώσεις δεν έχει μόνο ο ενοικιαστής, αλλά και ο ιδιοκτήτης. Πολλοί ιδιοκτήτες φαίνεται ότι εισπράττουν ενοίκια, φορολογούνται κανονικά, αλλά στην ουσία δεν έχουν πάρει χρήματα», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρού.
Αυτή τη στιγμή και μέχρι το τέλος του 2012 ισχύει η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. Αν από το 2013 αρθεί η απαγόρευση, ο κ. Ιατρού πιστεύει πως «θα γίνει χαμός… Οι τράπεζες θα προχωρήσουν κανονικά σε πλειστηριασμούς, είναι αδίστακτες».
Σε ερώτησή μας, πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τους δικαστικούς επιμελητές, απάντησε πως δεν έχουν προβλήματα, διότι καταλαβαίνει ότι αυτή είναι η δουλειά τους: «Μπορεί να φωνάζουν, αλλά όχι με εμάς, με τους πολιτικούς τα έχουν».

«Δε σκάει ο κόσμος πια»
Ο δικαστικός επιμελητής Γ. Φιλόπουλος τόνισε ότι εξώδικες καταγγελίες - ειδοποιήσεις στέλνουν αυτή την περίοδο εταιρείες σε οφειλέτες. Οι τράπεζες από την αρχή του 2012 κάνουν μια πιο ήπια προσέγγιση, καθώς υπάρχει και η αναστολή των πλειστηριασμών: «Είναι σαν να έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους. Όλες οι εξώδικες προσκλήσεις είναι πιο ήπιας μορφής. Βλέπω μια πολιτική των τραπεζών να μη “φουσκώνουν” το θέμα. Άλλες φορές ήταν πολύ πιο επιθετικές. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν πολλές οφειλές, όλοι έχουμε. Από τον καινούργιο χρόνο, από 10 Σεπτέμβρη και μετά, φοβάμαι θα έχουμε όλοι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος θα έχει μπροστά του όλα τα ζητήματα, σχολεία φροντιστήρια κ.ά., και θα αφήσει ακόμα πιο πίσω τις τράπεζες».
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξώσεων, αν και ο ίδιος έχει επιλέξει να μην ασχολείται με αυτές, ξέρει ότι υπάρχουν πολλές.
Σχετικά με την αντιμετώπιση από τον κόσμο, σημείωσε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα μεταξύ δικαστικού επιμελητή και πολίτη: «Τώρα ο κόσμος είναι πιο ώριμος ή δείχνει αδιαφορία, έχοντας τη στάση “δεν έχω τίποτα άλλο να μου πάρουν”. Ίσως έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο και δε σκάει».

«Το Δημόσιο δεν πληρώνει»
Κατά τη δικαστική επιμελήτρια Ανθή Τσίκινη, η δουλειά έχει αυξηθεί πάρα πολύ, αλλά από «πληρωμές μηδέν», αφού το Δημόσιο δεν πληρώνει. Οι δε πλειστηριασμοί έως 200.000 ευρώ, όπως είπαν και οι συνάδελφοί της, έχουν ανασταλεί και η ίδια θέλει να πιστεύει ότι αυτό θα  συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αν αλλάξει από το 2013, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, θα είναι καταστροφικό για τον κόσμο. Θα γίνει χαμός. 100.000 ακίνητα είναι για πλειστηριασθούν σε όλη την Ελλάδα» σχολίασε.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα