Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΕΒΛΕΠΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;


ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ή ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΜΕΙΣ; 

Στη Νέα Ερυθραία θα ψηφίσει ο Γιώργος ΠαπανδρέουΟ Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός με τον οποίο μίλησε ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την εκλογή του.Αυτό αποτελεί μια μικρή δικαίωση για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τις θέσεις με τις οποίες ο κ. Ολάντ διεκδίκησε την προεδρία της Γαλλίας. Αλλά, τότε, κανένας δεν τον άκουγε, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Θαπατέρο.

Ο κ. Παπανδρέου, από την ώρα που διαπίστωσε ότι η Ευρώπη δεν ήταν σε θέση να δώσει λύση ούτε στο ελληνικό ούτε στο ευρωπαϊκό πρόβλημα και επέλεξε τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χάραξε μια άλλη στρατηγική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε συνεργασία με άλλους ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες.Ήταν η «στρατηγική 2013», η οποία στηριζόταν στην αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, την οποία θα ακολουθούσε και η αλλαγή πολιτικής, ύστερα από την ήττα των Σαρκοζί και Μέρκελ. Ήδη η ήττα το Νικολά Σαρκοζί έχει συντελεστεί. Η σειρά της κ. Μέρκελ έρχεται τον Οκτώβριο του 2013. Η ήττα της Άνγκελα Μέρκελ θα σημάνει και την οριστική στροφή της Ευρώπης προς άλλες πολιτικές, οι οποίες θα απέχουν πού από τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοζαν αποκλειστικά οι Μερκοζί στην Ευρώπη και επέβαλαν και στην Ελλάδα, η οποία πήρε την απόφαση, επί Γ. Παπανδρέου, να παραμείνει στο ευρώ με κόστος.

Δυστυχώς, οι εσωτερικές εξελίξεις και τα ποικίλα συμφέροντα, τα οποία σήμερα πολλοί καταγγέλλουν, απαξίωσαν την πολιτική Παπανδρέου, προκειμένου άλλοι να προσποριστούν κομματικά οφέλη και άλλοι οικονομικά.Το θέμα και το πρόβλημα για τη χώρα, είναι ότι σήμερα που η αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη συντελείται, η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες ενός από τους πρωτεργάτες της στρατηγικής 2013. Και όποιος πιστεύει ότι μια χώρα μπορεί να επωφεληθεί αυτόματα από τις όποιες αλλαγές στην Ευρώπη και να έχει το μέγιστο της ωφέλειας, «πλανάται πλάνην οικτράν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Φρανσουά Ολάντ, έχουν μακρά γνωριμία και καλή συνεργασία, πολύ περισσότερο από την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το 2006. Τότε, ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο επικεφαλής της Γαλλικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε τότε στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και βέβαια είχε ψηφίσει τον τότε Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Έκτοτε είχαν τακτική επαφή και σύμπνοια σε πολλά κρίσιμα ζητήματα τα οποία αποτελούν σήμερα αντικείμενο συζητήσεων αλλά και διαβουλεύσεων σε όλο τον κόσμο και στην ΕΕ.Ο Φρανσουά Ολάντ συνεχίζοντας την παράδοση του Πιέρ Μορουά, έδινε πάντα μεγάλη σημασία στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Όταν μάλιστα συμμετείχε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου σε πάνελ του Θερινού Πανεπιστήμιου του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Λα Ροσέλ, ο Φρανσουά Ολάντ είχε πει χαρκτηριστικά: «ο Παπανδρέου είναι ο Πρόεδρος όλων μας».Δεν είναι περίεργο λοιπόν, ότι ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός ο οποίος μίλησε με τον Φρανσουά Ολάντ μετά την εκλογή του, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου., ενώ την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος απέρριπτε και την τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.Το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου, αρκετά «βενιζελικά» στελέχη ζητούσαν την καρατόμηση του κ. Παπανδρέου και τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια των εκλογών της 17ης Ιουνίου.Προφανώς τα στελέχη αυτά είτε δεν γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός ο οποίος μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει κάποιον ευρωπαίο ηγέτη και εκείνος να του απαντήσει.Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν και παραμένει , μεγάλο κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Ας σκεφθεί κάποιος, με ποιους μπορεί να μιλήσει ο Βινιζέλος, με ποιους ο Σαμαράς, ο Τσίπρας, ο Καμένος κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα