Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Προς κατάργηση η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο λόγω αδυναμίας του οφειλέτη

 ΤΟ διαχωρισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής από εκείνο της μη αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο και μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο στο άμεσο μέλλον προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι οι οφειλέτες που δεν μπορούν να διευθετήσουν χαμηλά χρέη προς το Δημόσιο λόγω προσωρινής οικονομικής αδυναμίας δεν θα διώκονται ποινικά (συλλήψεις, φυλάκιση κ.λπ.). Η ποινική δίωξη θα συνεχίσει να ισχύει για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά ή έχουν αποκρύψει από την εφορία μεγάλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία. Σήμερα για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, ενώ όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ τιμωρούνται με:

- Φυλάκιση έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
- Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.
- Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
- Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέα ρύθμιση - πακέτο για την εξόφληση φόρων και λοιπών χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες:

1) Καταρτίζεται νέα ρύθμιση, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμες μέχρι πρότινος. Η ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών αυτών είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων είτε σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογες του αριθμού των δόσεων. Δηλαδή, όσο πιο πολλές είναι οι δόσεις τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων. Στη ρύθμιση αυτή όμως θα δικαιούνται να ενταχθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ.
2) Σε μεταγενέστερο χρόνο θα αλλάξει το καθεστώς αποπληρωμής όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμων και μη. Θα ενοποιηθούν σε μία ρύθμιση όλες οι επιμέρους διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν την τμηματική καταβολή φόρων και χρεών προς το Δημόσιο. Στόχος είναι «να ξέρει ο φορολογούμενος ότι εφόσον έχει οικονομικές δυσκολίες μπορεί να ρυθμίζει τις οφειλές του με ένα καθεστώς προκαθορισμένων δόσεων που θα του διευκολύνει τη ζωή». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αρχικές, διορθωτικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις και ο επιπλέον φόρος που θα προκύπτει από αυτές θα μπορεί να εξοφληθεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις.


Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων

ΚΙΝΗΤΡΑ για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία.

«Το υπουργείο Οικονομικών ήδη διερευνά τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων», δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα σημείωσε ότι ένας από τους τρόπους είναι η αυτοτελής φορολόγησή τους.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ένας χαμηλός φορολογικός συντελεστής ή ακόμη και η πλήρης φοροαπαλλαγή σε περίπτωση που τα κεφάλαια επενδυθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ελεγχθούν όσοι έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε στη Βουλή ο κ. Μαυραγάνης, το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τις τράπεζες, θα ελέγξει τις περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο κατ΄ έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα. «Είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να διαπιστωθεί γενικά η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», σημείωσε.

Του Στέλιου Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα