Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η λύση των δύο ευρώ στην Ευρώπη αντί δραχμής

n
Δύο "παράλληλα ευρώ" στην Ευρωζώνη προτείνει ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου  Μάρκους  Κέρμπερ


Αποκλείοντας την επιστροφή στη δραχμή, καθώς όπως υποστηρίζει καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου δεν θα έλυνε τα σημερινά προβλήματα, ο Μάρκους Κέρμπερ προτείνει την παράλληλη κυκλοφορία δύο ευρώ στην Ευρωζώνη.
Προτείνει στη Γερμανία να αποτολμήσει τη "φυγή προς τα εμπρός" και να εκδώσει ένα ισχυρό νόμισμα του Βορρά μαζί με άλλες τέσσερις χώρες που διαθέτουν ισχυρά πλεονάσματα και τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία: την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.Το νόμισμα αυτό που θα προσανατολίζεται στο παλαιό γερμανικό μάρκο ή στο ολλανδικό φιορίνι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, θα κυκλοφορεί παράλληλα με το σημερινό ευρώ, όπως προτείνει ο Γερμανός οικονομολόγος μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.Ενώ σήμερα το ευρώ είναι υπερβολικά φτηνό για τη Γερμανία και υπερβολικά ακριβό για την Ισπανία, για παράδειγμα, η παράλληλη κυκλοφορία των δύο νομισμάτων θα ωφελούσε τους πάντες, υποστηρίζει ο καθηγητής Κέρμπερ.
Ίσως μάλιστα με αυτόν τον τρόπο βοηθηθεί εμμέσως και η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, καθώς ναι μεν τα χρέη παραμένουν σε ευρώ, αλλά μέσω της καθιέρωσης ενός πιο ισχυρού νομίσματος θα είναι πιο εύκολο και πιο φτηνό για τη Γερμανία να προμηθευθεί ευρώ, άρα κατά κάποιον τρόπο, δια του πληθωρισμού, τα ευρώ των νοτίων χωρών συσσωρεύονται πιο εύκολα.
Ασκεί έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνοντας ότι με το ισχυρό ευρώ του Βορρά "θα ξεφύγουμε από το μάνατζμεντ της ΕΚΤ, το οποίο επηρεάζεται αποφασιστικά από τη Γαλλία και όσους έχουν παρεμφερείς απόψεις για τα δημοσιονομικά".
"Θέλετε να συνεχίσετε να παρατηρείτε απαθείς τον Ντράγκι να κάνει το ευρώ λιρέτα; Εγώ λέω όχι και δεν μου αρκεί απλώς να ελπίζω ότι ο (διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας) Βάϊντμαν θα αρνηθεί την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΚΤ. Θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε το πλοίο, πριν αρχίσει να βουλιάζει για τα καλά", δηλώνει σε υψηλούς τόνους.
Παρά την προσήλωσή του στο ισχυρό παράλληλο νόμισμα του Βορρά, ο καθηγητής Κέρμπερ κάνει πάντως ειδική αναφορά στην Ιταλία.
"Η νομισματική ζώνη του (μελλοντικού) μάρκου-φιορινιού θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους. Όποιος εκπληρώσει και είναι διατεθειμένος να τηρεί σε μόνιμη βάση τα κριτήρια σύγκλισης, μπορεί να προσχωρήσει.
Ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Ιταλία δικαιούται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως εταίρος και να διατυπώνει τις δικές της προτάσεις επ΄αυτού. Αλλά προηγουμένως πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στα δημόσια οικονομικά της", τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα