Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Από τις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος

Υπεγράφησαν από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, οι υπουργικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον δασικό κώδικα, το κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου, όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, αντιλαμβανόμενο τις συνέπειες της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε κάποιες περιοχές της χώρας, η οποία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών, αλλά και σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενα από επαρχιακούς δρόμους οχήματα, αποφάσισε την άσκηση μιας πολιτικής για την κάρπωση του είδους, που καθορίζεται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα:
-διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,
-αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10
-δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού


κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

Επίσης, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά εφέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.

Κατά τα λοιπά, η φετινή ρυθμιστική απόφαση της θήρας παραμένει ως είχε και κατά την περσινή χρονιά.

Στα ίδια επίπεδα είναι και τα καθοριζόμενα τέλη των κυνηγών προς το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία ανάλογα με τη χωρική εμβέλεια της άδειας θήρας καθορίζονται στα:
10€ για την τοπική άδεια (χωρικά όρια Νομού)
30€ για την περιφερειακή άδεια (χωρικά όρια Κυνηγετικής Ομοσπονδίας) και
60€ για τη γενική άδεια θήρας (όλη η χώρα).

Ίδιες παραμένουν και οι εισφορές των κυνηγών προς τις αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι οποίες καθορίζονται στα 60 Euro ανά κυνηγό. Από το ποσό αυτό:
5€ κατανέμονται στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
14,9€ κατανέμονται στους Κυνηγετικούς Συλλόγους
40,1€ κατανέμονται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η οποία έχει και την υποχρέωση της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να δαπανούν ποσό μεγαλύτερο του 50% από τις παραπάνω εισφορές και τέλη σε φιλοθηραματικές δράσεις, ενώ για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία αυτή η υποχρέωση ανέρχεται στο 95%.

Οι κυνηγοί που επιθυμούν να εκδίδουν άδεια θήρας απευθείας από τη Δασική Αρχή επιβαρύνονται με τα τέλη που καθορίζονται με την πιο πάνω ΚΥΑ καθώς και με το 90% των εισφορών που πληρώνουν οι κυνηγοί των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό ποσό κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΥΑ 143570/2614/21.10.2016 αυτοί οι κυνηγοί έχουν πια τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν και μαζικά την έκδοση άδειας θήρας από τη Δασική Αρχή μέσω ατομικού πληρεξούσιου δικηγόρου και όχι μόνο μεμονωμένα όπως ίσχυε κατά το παρελθόν.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι παραπάνω αποφάσεις αναμένονται να εκδοθούν σε ΦΕΚ άμεσα, ενώ επόμενο βήμα για το Υπουργείο είναι η έκδοση της απαραίτητης απόφασης για την απαγόρευση της θήρας στον Αμβρακικό κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα