Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Έως 31/10 τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις κατ΄ επάγγελμα αγροτών χωρίς πρόστιμο

Τάξη στο χάος που προκλήθηκε με την αναντιστοιχία στοιχείων μεταξύ υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στους κωδικούς 037 και 038, με τους οποίους προσδιορίζεται το αφορολόγητο των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, επιχειρεί να βάλει με τροπολογία το υπ. Οικονομικών.
Αναλυτικότερα, επί της εν λόγω τροποποίησης η εισηγητική έκθεση αναφέρει τα εξής:
«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ' επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του έτους 2016, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία η προώθησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037 και 038 της δήλωσης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από 1.8.2017 μέχρι και 31.10.2017 χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπροθέσμου υποβολής.
Τυχόν οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται μέχρι δύο δόσεις, δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αναλόγως του χρόνου υποβολής της δήλωσης»
Πλήθος φορολογικών ρυθμίσεων
Επίσης, με άλλες διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας ρυθμίζονται τα ακόλουθα φορολογικά

θέματα:
- Απαλλάσσονται από το φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που προσφέρονται μέσω προγράμματος δημοσίων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 70 του ν. 4446/2016.
- Ορίζεται ότι, σε εκκρεμείς - κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση νόμου - υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις επιστροφές αυτές δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013).
- Προβλέπεται ότι, ειδικά για το έτος 2017, η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.
- Παύουν να φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα τα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μη οργανωμένη αγορά και τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα και εφεξής το προκύπτον εισόδημα από τις πράξεις αυτές φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), ήτοι φορολογείται η υπεραξία από τη μεταβίβαση των τίτλων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα