Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Σε συναγερμό η Πελοπόννησος: Ελονοσία στην Ηλεία, ιός Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα


Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

Επιδρομή ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια δέχεται φέτος η Πελοπόννησος, καθώς τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι εβδομαδιαίες καταστάσεις επιτήρησης, δείχνουν περιοχές της Ηλείας να βρίσκονται σε καραντίνα για ελονοσία και τα μοναδικά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα.
Η Μεσσηνία δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά τα προβλήματα, όμως δεν παύει να περικυκλώνεται από αυτές τις δύο απειλές και τα κουνούπια να κάνουν έντονη την παρουσία τους σε πολλές περιοχές του νομού, παρά την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησής τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καθημερινά στη Μεσσηνία επιχειρούν 5 συνεργεία για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με τον κάμπο της Μεσσήνης και τη Γιάλοβα να αποτελούν τα δύο σταθερά σημεία και με τα άλλα 3 συνεργεία να δρουν σε διαφορετικές περιοχές κάθε φορά.
Κρούσματα
Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι τα κρούσματα ελονοσίας αυξάνονται με σταθερό ρυθμό και πρόκειται τόσο για τα «εισαγόμενα», δηλαδή αυτά που αφορούν μετανάστες και ταξιδιώτες που νόσησαν εκτός Ελλάδας, όσο και τα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή εκείνα που αφορούν ανθρώπους που νόσησαν χωρίς να έχουν ταξιδέψει και έτσι πιθανολογείται ότι εκτέθηκαν στη νόσο της ελονοσίας στην περιοχή κατοικίας τους.

Ανάμεσα στους 6 νομούς της χώρας που έχουν μπει σε καραντίνα, είναι η Αχαΐα και Ηλεία. Περιοχές τους έχουν χαρακτηριστεί ότι επηρεάζονται από την Ελονοσία και λαμβάνονται σε αυτές ειδικά μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Για τέσσερεις ασθενείς με Ελονοσία υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, διαπιστώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δύο από αυτούς τους ασθενείς καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία.
Σε ότι αφορά τον ιό το Δυτικού Νείλου, που επίσης μεταδίδεται από κουνούπια, το 2015 και το 2016 στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα. Φέτος έχουν καταγραφεί 5 και όλα έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή της Αργολίδας. Από αυτά, μέχρι την Τετάρτη, ένα άτομο νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ένα δεύτερο σε απλή κλινική νοσοκομείου και τα άλλα τρία είχαν πάρει εξιτήριο. Τα δύο κρούσματα έχουν διαπιστωθεί στο Δήμο Άργους Μυκηνών και τα άλλα τρία στο Δήμο Ναυπλιέων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στο μεταξύ, μόλις τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, δόθηκε άδεια στον καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, για σύλληψη κορακοειδών (καρακάξα, κάργια, κουρούνα) για τη διερεύνηση της ζωοανθρωπονόσου του Δυτικού Νείλου.
Η έρευνα του πανεπιστημίου είναι στα πλαίσια του προγράμματος «Παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας μολυσματικών παραγόντων και διερεύνηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών -υδρολογικών παραμέτρων στις εστίες αναπαραγωγής των εντόμων –διαβιβαστών», που αποτελεί επιμέρους τμήμα του έργου με τίτλο «Δημιουργία και Οργάνωση Μηχανισμού Επαγρύπνησης, Ταχείας Αντίδρασης και Ελέγχου Εντόμων Διαβιβαστών (Κουνούπια, Σκνίπες, Φλεβοτόμοι) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Η σύλληψη των κορακοειδών θα γίνει με τη χρήση ειδικών επιλεκτικών παγίδων, σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους Δασικές Αρχές. Θα γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος και στη συνέχεια τα πουλιά θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ειδικά τα είδη καρακάξα και κουρούνα, που είναι σε αφθονία, δύναται να θανατώνονται για περαιτέρω εξετάσεις.
Η έρευνα θα λάβει χώρα κατά τα έτη 2017 και 2018, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μπορούν να παγιδευτούν μέχρι 300 άτομα κορακοειδών.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και για τα δύο ζητήματα τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα