Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στις «γκρίνιες»

Όραμα και νέες υποσχέσεις με αριστερό πρόσημο επιχείρησε να μοιράσει κατά την πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος τόσο στους ψηφοφόρους του όσο και στο εσωκομματικό του ακροατήριο που ζητεί στροφή με κοινωνικό προφίλ.
Η χθεσινή του ομιλία από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής είχε από όλα. Εκτενείς αναφορές στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του, στο χρονικό των διαπραγματεύσεων, αλλά και στην επόμενη, των μνημονίων, ημέρα.
Ο στόχος του αρχηγού της κυβέρνησης μετά και την τρίτη του παρέμβαση μέσα σε λίγα 24ωρα ήταν διττός.
Πρώτον να καταδείξει ότι η κυβέρνηση του έκανε ότι ήταν απολύτως δυνατόν.
«Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να τεντώσουμε το σκοινί στο σημείο να μην σπάσει» είπε μιλώντας για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι τελειώνει η θλιβερή περιπέτεια των μνημονίων.
Δεύτερον να προλάβει την κριτική της εσωκομματικής μερίδας του κόμματος που θα διεκδικήσουν σήμερα κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εκτός από τις υποσχέσεις για το τέλος των μνημονίων και δεσμεύσεις για μια άλλη αριστερόστροφη πολιτική.
Η ομάδα των 53 βρίσκεται άλλωστε σε διεργασίες εδώ και καιρό και ετοιμάζει συνολική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Μια πρώτη γεύση προτάσεων, θέσεων αλλά και ενστάσεων για την ασκούμενη πολιτική

είναι πολύ πιθανό να πάρει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για αυτό και χθες έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «είμαστε η μόνη Αριστερά που φτάσαμε στην διακυβέρνηση» και επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς στην Ευρώπη.

Στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής έλεγαν  ότι η συνεδρίαση έχει περισσότερο το βλέμμα στο ερχόμενο φθινόπωρο και στα νέα γραμμή άμυνας που πρέπει να χτιστεί παρά στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και την πρόσφατη έξοδο στις αγορές που έχουν δώσει ότι μπορούσαν στο αφήγημα του success story.

Η τρίτη αξιολόγηση, βρίσκεται προ των πυλών, λένε οι ίδιοι και μπορεί να μην φέρνει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά σκληρές μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα περιβάλλον που θα κυριαρχεί η καταβολή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο εφιάλτης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στελέχη της «ομάδας των 53» αναμένεται να καταθέσουν το δικό τους πλέγμα πολιτικών θέσεων με φόντο το φθινοπωρινό σκηνικό, ενώ θα ζητήσουν απαντήσεις για την πορεία του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης, την προώθηση των αριστερών πολιτικών αλλά και την οριοθέτηση των κόκκινων γραμμών.

Για το τελευταίο αυτό ζήτημα το επιτελείο του Μαξίμου δέχεται άλλωστε σκληρή κριτική αφού η ευελιξία που όπως αναφέρουν διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας δεν οδηγεί μεν σε ρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά τελικά φέρνει συνεχείς οπισθοχωρήσεις χωρίς τέλος.

Έτσι τα όποια αντίβαρα δεσμεύσεων και υποσχέσεων (βλ. μη εφαρμογή των μέτρων) προκειμένου να ψηφιστούν τα νέα αντιλαικά πακέτα, τελικά δεν τηρούνται.

Στελέχη που είναι πάντως σε θέση να αφουγκράζονται τις ωσμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος υποστηρίζουν ότι η «ομάδα των 53» δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα συνοχής εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό διότι κατά τους ίδιους έχουν εκλείψει σε μεγάλο βαθμό οι λόγοι για να υπάρξει αγεφύρωτη ρήξη.

«Το καλοκαίρι του 2015 μπαίναμε σε ένα πρόβλημα, τώρα βγαίνουμε» λέει  υπουργός της κυβέρνησης και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η αριστερά πρέπει να αναπροσαρμόζεται διαρκώς ακόμα και σε ζητήματα που έως πρότινος ήταν ταμπού (βλ ιδιωτικοποιήσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα