Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Με 4 πλαστά πτυχία ο διοικητής του Κρατικού Νίκαιας!

Διαβάστε όλο το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τον «κολλητό» που διόρισαν σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής - Την ημέρα της γιορτής του, ο Δημήτρης Μπούτος έδινε ρεπό στο προσωπικό του νοσοκομείου!
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα συνολικά πλαστά πτυχία αποδείχτηκε ότι είχε ο εκλεκτός του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη την ώρα που τον διόριζε διοικητή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής!
Η πραγματικά απίστευτη ιστορία του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Δημήτρη Μπούτου, κουρελιάζει το πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα» της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» και στον χώρο της υγείας. Αλλωστε, το 29σέλιδο πόρισμα-καταπέλτης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του υπουργείου

Δικαιοσύνης που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» αναφορικά με τα τυπικά προσόντα του κ. Μπούτου, με το οποίο ζητείται η παραπομπή του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Στις αρχές του 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προσδιόριζε τα τρία κριτήρια για την επιλογή των νέων διοικητών των νοσοκομείων της χώρας ως εξής: «α) Να είναι “καθαροί”, δηλαδή τίμιοι και εκτός διαπλοκής, β) να “ξέρουν γράμματα”, δηλαδή να γνωρίζουν το αντικείμενο της διοίκησης δομών υγείας και γ) να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης». Προφανώς τις προϋποθέσεις αυτές πληρούσε απόλυτα και ο κ. Μπούτος, ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο της χρονιάς εκείνης στη θέση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Αγιος Παντελεήμων»-Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» με τριετή θητεία. Στη σχετική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 5ης Αυγούστου 2016 και υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή του, ο κ. Μπούτος αναφέρεται ως πτυχιούχος Οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα τυπικά προσόντα του κ. Δημήτρη Μπούτου (αριστερά) έστω και πλασματικά ήταν αρκετά για να του αναγνωριστεί η αριστεία της λογικής Πολάκη (δεξιά), ο οποίος και τον τοποθέτησε στην ευαίσθητη θέση του διοικητή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας


Τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως και ύστερα από καταγγελίες οι τίτλοι σπουδών του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νίκαιας μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΕΕΔΔ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αντλήθηκαν στοιχεία από το σύστημα Απογραφής, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, αφού ο κ. Μπούτος ήταν αποσπασμένος μόνιμος υπάλληλος, με οργανική θέση του κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού Οικονομικού στο «Θριάσιο». Στο νοσοκομείο αυτό κατείχε τη θέση του διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας, ενώ ήταν και πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Μονάδας.
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο κ. Μπούτος καταγραφόταν στο σύστημα Απογραφής ως κάτοχος υπηρεσιακώς επιβεβαιωμένου, αναγνωρισμένου και συναφούς με το αντικείμενο του κλάδου του διδακτορικού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Βάσει έγγραφης απάντησης του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο ίδιος «διενήργησε την αρχική εισαγωγή των στοιχείων του στην απογραφή, και εν συνεχεία πραγματοποίησε την υπαγωγή, επικαιροποίηση και επιβεβαίωση των στοιχείων του στο Μητρώο» μια που ήταν και πιστοποιημένος διαχειριστής του συστήματος της απογραφής ως διοικητικός διευθυντής. «Εντούτοις διδακτορικό δίπλωμα δεν βρέθηκε καταχωρημένο στον τηρούμενο στον φορέα ατομικό υπηρεσιακό φάκελο του ανωτέρω υπαλλήλου, ούτε και τα λοιπά σχετικά με τον τίτλο στοιχεία, όπως επίσημη μετάφραση, πράξη ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ κ.λπ.». Μάλιστα, για το διδακτορικό αυτό είχαν χορηγηθεί «μη συννόμως» στον ελεγχόμενο, ύστερα από αίτησή του από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, του οποίου την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος, βαθμολογικές και μισθολογικές προσαυξήσεις για 5 έτη! «Επιμελήθηκε ως πρόεδρος της λήψης σχετικής απόφασης από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (καθόσον το αίτημα θα έπρεπε να είχε επιστραφεί στην υπηρεσία ως μη παραδεκτό λόγω έλλειψης των εκ της νομοθεσίας απαιτούμενων δικαιολογητικών».
Οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης αποκαλύφθηκαν όταν κατά τον επιτόπιο έλεγχο «δεν βρέθηκαν και λοιποί τίτλοι που εμφανίζονταν στο σύστημα της απογραφής, ομοίως ως υπηρεσιακώς επιβεβαιωμένοι, όπως: 1) Μεταπτυχιακό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, 2) πτυχίο Μαθηματικών από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και 3) πτυχίο Φιλοσοφίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ».
Ακολούθησε αλληλογραφία του ΣΕΕΔΔ με τον ΔΟΑΤΑΠ, από την οποία μάλιστα προέκυψε ότι δεν υπήρχε αναγνώριση ισοτιμίας του διδακτορικού: «Μετά από ενδελεχή εξέταση δεν βρέθηκε στο αρχείο του οργανισμού σχετική πράξη ισοτιμίας του διδακτορικού τίτλου αλλοδαπής, ούτε κατατεθειμένη αίτηση με το όνομα Μπούτος Δημήτριος»! Αφαντοι όμως ήταν και οι τρεις τίτλοι από το ΕΚΠΑ. «Το ΕΚΠΑ, με έγγραφη απάντησή του γνωστοποίησε στο ΣΕΕΔΔ ότι δεν βρέθηκαν στο αρχείο των αντίστοιχων σχολών οι ως άνω τρεις επικαλούμενοι τίτλοι που φέρεται να έχουν εκδοθεί από το εν λόγω ΑΕΙ (Μεταπτυχιακό Οικονομικών Επιστημών, Πτυχίο Μαθηματικών και Πτυχίο Φιλοσοφίας)»! Δηλαδή, τη στιγμή που ο κ. Πολάκης διόριζε τον συγκεκριμένο δημόσιο υπάλληλο διοικητή νοσοκομείου, οι 4 πανεπιστημιακοί τίτλοι του στο «βαρύ» υπηρεσιακό βιογραφικό του ήταν ανύπαρκτοι!
Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως, όπως κατέθεσαν εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του «Θριάσιου» και η κατάθεσή τους περιλαμβάνεται στην έκθεση εξέτασης προσώπων του πορίσματος, στις αρχές του 2016 όταν και άρχισε ο έλεγχος γνησιότητας των τίτλων σπουδών στο νοσοκομείο, ο προσωπικός φάκελος του κ. Μπούτου εξαφανίστηκε! Για την ακρίβεια, από το τμήμα προσωπικού όπου και βρισκόταν εντοπίστηκε όλως τυχαίως στο γραφείο του! Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση αρμόδιου υπαλλήλου κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου: «Μπαίνοντας ένα πρωί στο γραφείο του κ. Μπούτου, εκείνη την περίοδο, είδα τον ατομικό υπηρεσιακό του φάκελο πάνω σε ένα ράφι (σε εμφανές σημείο). Δεν του ανέφερα τίποτα, αλλά πήγα στην προϊσταμένη του τμήματος Προσωπικού, την κυρία Κ., και της είπα: “Γιατί ο φάκελος του κ. Μπούτου είναι στο γραφείο του;”. Μου απάντησε ότι τον είχε πάρει για να ψάξει κάποια χαρτιά για τη σύνταξή του επειδή ήθελε να πάει σε εργατολόγο. Της έκανα προφορική παρατήρηση και ότι αυτό δεν επιτρέπεται και μετά από λίγες ημέρες τον επέστρεψε».
Η έκπληξη των αρμόδιων υπαλλήλων του «Θριάσιου», που κατέθεσαν στο πλαίσιο του ελέγχου του ΣΕΕΔΔ, κορυφώθηκε καθώς «όταν επεστράφη ο ατομικός υπηρεσιακός φάκελος στο τμήμα Προσωπικού από τον κ. Μπούτο, ανοίγοντάς τον η εντεταλμένη υπάλληλος του τμήματος διαπίστωσε ότι έλειπαν δύο βασικοί πτυχιακοί τίτλοι (δηλαδή: βασικός τίτλος σπουδών στο Μαθηματικό του ΕΚΠΑ και στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, όπως επίσης και ο μεταπτυχιακός του τίτλος στην Εφαρμοσμένη Οικονομία από το ΕΚΠΑ). Επιπλέον, δεν βρέθηκε ο διδακτορικός τίτλος αλλοδαπής για τον οποίο του είχε αναγνωριστεί η συνάφεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατόπιν αιτήσεώς του, η οποία απόφαση του Υπηρεσιακού ομοίως δεν αναβρέθηκε στον φάκελό του και αντί αυτής βρέθηκε άλλη απόφαση, άλλη εισήγηση της υπηρεσίας και άλλη αίτηση του κ. Μπούτου».




Με βάση όλα τα παραπάνω σοβαρότατα ευρήματα του ελέγχου, το ΣΕΕΔΔ ζητά με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφό του στις 26 Νοεμβρίου 2018 από τον κ. Μπούτο να προσκομίσει τους τίτλους σπουδών του που δεν βρέθηκαν στον ατομικό του φάκελο, παρά το ότι περιλαμβάνονταν στο προσοντολόγιό του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, γεγονός που, κατά το πόρισμα, στοιχειοθετεί τη διάπραξη του αδικήματος «της παρ. 1 του άρθρου 107 του Ν. 3528/2007», δηλαδή της άρνησης σύμπραξης, συνεργασίας, χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από Ανεξάρτητες Αρχές, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ιδιαίτερα τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου.
«Οταν ζητήθηκε εγγράφως από τον υπάλληλο, στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 3074/2002, να προσκομίσει τους φερόμενους στο σύστημα απογραφής και στα έντυπα αξιολόγησης τίτλους σπουδών του (τον διδακτορικό τίτλο και τα σχετικά με αυτόν δικαιολογητικά στο ΣΕΕΔΔ, μαζί με τους λοιπούς τίτλους του ΕΚΠΑ), οι τίτλοι δεν προσκομίστηκαν». Αντί αυτού ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η θητεία του στο νοσοκομείο έληγε τον Αύγουστο του 2019, σπεύδει να υποβάλει την παραίτησή του στον κ. Πολάκη, η οποία γίνεται αποδεκτή την παραμονή των Χριστουγέννων με τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία μάλιστα φέρει την υπογραφή του κ. Πολάκη, να δημοσιεύεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγκεκριμένη έκθεση του ΣΕΕΔΔ έχει διαβιβαστεί στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας «στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εκ της νομοθεσίας εποπτείας επί των νοσοκομείων καθώς και ως αρμόδιο όργανο διορισμού του διοικητή του ΓΝΝΠ-“Αγιος Παντελεήμων”-ΓΝΔΑ-“Η Αγία Βαρβάρα”, να προβεί σε δικές του σχετικές ενέργειες».
«Τι σπουδάζεις τώρα;» τον ρωτούσαν οι συνάδελφοί του
Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισαν να ακούγονται ψίθυροι στο νοσοκομείο Θριάσιο για πλαστούς τίτλους σπουδών του πρώην διοικητικού διευθυντή, οι περισσότεροι συνάδελφοί του σχεδόν αρνούνταν να το πιστέψουν. Και αυτό όχι επειδή, από το 2015 ο κ. Δημήτρης Μπούτος είχε μετοικήσει στην αυλή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, ο οποίος τον Ιούλιο του 2016 τον τοποθέτησε διοικητή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Πανελεήμων», αλλά διότι επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες έβλεπαν και συναναστρέφονταν έναν «τυπικό δημόσιο υπάλληλο».
Δήλωνε απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Πολιτικού του Παντείου. Αυτό όμως που τον κρατούσε στην αφρόκρεμα τόσο του Θριάσιου όσο και του Αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά όπου επίσης είχε εργαστεί, ήταν η συνεχής ενασχόλησή του με κάποιο γνωστικό αντικείμενο. Μονίμως αναζητούσε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ενώ ήταν σύνηθες να τον ρωτούν συνάδελφοί του, αστειευόμενοι ή μη «τι σπουδάζεις τώρα;». Στο βιογραφικό του με το οποίο τον «σύστησε» το υπουργείο Υγείας αναφέρονται δύο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από την ΕΣΔΥ και την Unesco καθώς και μία εξειδίκευση από βρετανικό κολέγιο.
Ευπροσήγορος, καλοσυνάτος, ήρεμος, εξωστρεφής, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που τον συνοδεύουν ακόμη και τώρα – και που μεγαλώνουν το χάσμα της εικόνας που είχε ή φιλοτεχνούσε ο διοικητής του Γενικού Κρατικού σε σύγκριση με τον αψύ και πάντα έτοιμο για αντιπαράθεση πολιτικό του προϊστάμενο κ. Πολάκη. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία ανακοίνωση που υπογράφει ως διοικητής, τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τον σοβά που έπεσε στο κρεβάτι ενός ασθενή. Παρότι το συμβάν δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ – κόκκινο πανί για τον κ.Πολάκη, ο κ. Μπούτος απάντησε χωρίς να κάνει καμία απολύτως αναφορά στην ΠΟΕΔΗΝ, παραδεχόμενος ό,τι η Ομοσπονδία είχε καταγγείλει και παραθέτοντας τις υπηρεσιακές κινήσεις στις οποίες ως διοικητής προχώρησε. Πιθανότατα πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ανακοινώσεις εκ του υπουργείου Υγείας χωρίς υβριστικό ή απειλητικό περιεχόμενο.
Έδινε ρεπό στο προσωπικό την ημέρα της γιορτής του
Λέγεται ότι την ημέρα της γιορτής του την είχε καθιερώσει άτυπα ημέρα αργίας για το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό - «μάς έδινε ρεπό» λέει χαρακτηριστικά εργαζόμενος. Κι αν στην αρχή οι εργαζόμενοι λοιδώρησαν τον νέο... προστάτη άγιο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, στη συνέχεια δεν δυσκολεύτηκαν να κάθονται αυτή την έξτρα ημέρα που τους προσφερόταν.
Ωστόσο, για την έφεσή του στην πλαστογραφία ο διοικητής είχε δώσει δείγματα πριν μπουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας καθώς και του Εσωτερικών, οι τίτλοι σπουδών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι έχει πλαστογραφήσει υπογραφή μιας υπαλλήλου του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και παρουσίασε εισήγησή της ώστε να δικαιολογήσει την ανάθεση προγράμματος του ΟΑΕΔ για Υγιεινή και Ασφάλεια σε συγκεκριμένη εταιρία. Για την ίδια πράξη, της πλαστογραφίας, φέρεται να ελέγχθηκε και στην εκπνοή της θητείας του – η οποία διακόπηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018- με αφορμή την απευθείας ανάθεση του κυλικείου, χωρίς διαγωνισμό, για 20ετή μίσθωση. Λέγεται ότι ο διοικητής παρουσίασε λογαριασμούς μη οφειλής του κυλικείου στη ΔΕΗ, γεγονός που δεν ισχύει υποστηρίζουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα