Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Ενταση και αποδοκιμασίες για επαναπροσλήψεις στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας

Γουχαρίσματα, αποδοκιμασίες, έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις και μη συζήτηση του θέματος για την απόλυση των δύο εργαζομένων ΑΜΕΑ από τη ΔΕΥΑΤ, χαρακτήρισαν την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.
Η συνεδρίαση είχε συγκληθεί μετά από αίτημα 9 συμβούλων της αντιπολίτευσης, όμως όσα συνέβησαν προχθές το βράδυ ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Τερτίπια και τεχνάσματα της δημοτικής αρχής και του προέδρου του συμβουλίου καταλόγισαν ευθέως οι παρευρισκόμενοι συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, όπως και εργαζόμενοι, για να μη συζητηθεί το θέμα. Με τη λήξη της συνεδρίασης, αφού το σώμα κατά τον πρόεδρο δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία που συμφωνούσε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, ακολούθησαν έντονες αποδοκιμασίες, γιουχαρίσματα και λεκτικές αντιπαραθέσεις τόσο στην αίθουσα του

Δημοτικού Συμβουλίου όσο και έξω από το δημαρχείο, κατά την αποχώρηση των συμβούλων της πλειοψηφίας και κυρίως του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα και του προέδρου του Συμβουλίου Γιάννη Καλκαβούρα. Από τις αποδοκιμασίες δεν γλίτωσαν και άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
Η ουσία πάντως είναι ότι το θέμα δεν συζητήθηκε όσον αφορά τους εργαζόμενους και για ακόμη μια φορά η όποια συζήτηση μεταφέρθηκε στο μέλλον.
Για να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την αίθουσα γεμάτη από εργαζόμενους των ΔΕΥΑ και του Σωματείου τους. Η προσέλευση των συμβούλων δεν ήταν μεγάλη, και καθώς ξεκίνησε η συνεδρίαση οι εργαζόμενοι ξεδίπλωσαν ένα πανό του Σωματείου. Ο πρόεδρος του Σώματος τόνισε πως υπάρχει απαρτία για να ξεκινήσει η συνεδρίαση, αλλά το θέμα όπως έχει τεθεί από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συζητηθεί, καθώς δεν είναι το συμβούλιο αρμόδιο για την επαναπρόσληψη εργαζομένων στη ΔΕΥΑΤ. Οπως ήταν φυσικό αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους.
Εντύπωση εδώ προκαλεί το ότι από μόνος τους ο πρόεδρος έκρινε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα, χωρίς να το θέσει υπόψη του συμβούλιου, όπως έκανε λίγο αργότερα που άλλαξε η διατύπωσή του. Μετά από μια διακοπή δέκα λεπτών περίπου, αφού στην αίθουσα γινόταν χαμός, ξεκίνησε πάλι η συνεδρίαση, ενώ είχαν αποχωρήσει ορισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Το θέμα μετά από αρκετές διαβουλεύσεις επαναδιατυπώθηκε ως συζήτηση για την κατάσταση λειτουργίας της ΔΕΥΑΤ και τα εργασιακά θέματα που αφορούν δύο υπαλλήλους ΑΜΕΑ. Τότε ο πρόεδρος έθεσε σε ψηφοφορία το αν θα συζητηθεί και θετικά ψήφισαν 8 σύμβουλοι. Ο ίδιος όμως έκρινε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία καθώς όταν ξεκίνησε το συμβούλιο ήταν 16 παρόντες. Πάντως εκείνη τη στιγμή, αρνητικοί στο να συζητηθεί ήταν λιγότεροι από 8. Ο πρόεδρος διαβάζοντας ένα απόσπασμα του κανονισμού τόνισε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία και το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί.
Λίγο αργότερα πάντως η επικεφαλής της ΡΑΚΙ Ιωάννα Μαραβελή διάβασε όλο το σχετικό απόσπασμα του κανονισμού, από το οποίο όπως τόνισε συμπεραίνεται ότι χρειάζονταν 7 σύμβουλοι να ψηφίσουν για να συζητηθεί. Ο πρόεδρος απάντησε ότι μπορεί να έκανε λάθος ο ίδιος, ωστόσο δεν τέθηκε ζήτημα διόρθωσης του λάθους ή επανεξέτασης του κανονισμού. Ετσι το θέμα δεν μπορούσε να συζητηθεί και όσα ειπώθηκαν από εκεί και πέρα είναι σαν να ειπώθηκαν σε ένα συμβούλιο που απλά δεν συνεδρίαζε. Πράγματα πρωτοφανή δηλαδή, και τραγελαφικά συνάμα.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου δέχθηκε έντονη κριτική από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ενώ ο ίδιος έριξε το μπαλάκι στις παρατάξεις της μειοψηφίας, λέγοντας πως ούτε οι 9 που υπέγραψαν για την σύγκληση έκτακτου συμβουλίου δεν παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.
Μετά από όλα αυτά, ακούστηκαν και κάποιες απόψεις για τη ΔΕΥΑΤ, όπως του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Παναγιώτη Κουφαλάκου, που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της δημοτικής αρχής και του προέδρου της ΔΕΥΑΤ Παναγιώτη Γυφτάκη, για τη στάση που έχει κρατήσει για το θέμα των εργαζομένων, τονίζοντας ότι δρα από μόνος τους χωρίς να ρωτά το διοικητικό συμβούλιο και θεωρεί τη ΔΕΥΑΤ ιδιοκτησία του, ενώ υπογράμμισε πως το σωματείο τους δεν θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα.
Για το τι έχει γίνει στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ ο δημοτικός σύμβουλος και σύμβουλος στο ΔΣ της ΔΕΥΑΤ Ανδρέας Μπουγάς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας πως μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση του συμβουλίου. Πρότεινε να γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ σύντομα και να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος των εργαζομένων, και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις να ληφθεί απόφαση. Εξάλλου είπε και στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ ειπώθηκε να γίνει νέα συνεδρίαση, με εισήγηση του προέδρου.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν μπορούν οι συνδικαλιστές να επιβάλουν τις ανάγκες λειτουργίας της ΔΕΥΑΤ.
Κ.Μπ. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα