Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

«Αδειάζει» η κλεψύδρα για τους ΑΝΕΛ: Αύριο παραδίδει την έδρα του ο Παπαχριστόπουλος

Εκπνέει αύριο η «προθεσμία» που έδωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, στον Πανο Καμμένο προκειμένου να «σώσει» την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.
Αν αύριο ο Θ. Παπαχριστόπουλος κάνει τις απειλες του πράξη, και παραδώσει την έδρα του, τότε θα σημάνει η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, που σήμερα μέτρα 6 βουλευτές, μαζί με την προσχωρηση του Αριστειδη Φωκα.
Την έδρα του Θ. Παπαχριστοπουλου θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ομως διατηρεί ψυχροπολεμικές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τ. Κουίκ αναμένεται να λάβει την έδρα και στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιηθεί. Όποτε η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα αποτελείται απο πέντε βουλευτές: τον Πανο Καμμένο, τον Κώστα Κατσικη, την Μαρία Κολλια Τσαρούχα, τον Κώστα Ζουραρι και τον Αριστείδη Φωκά που πήγε με

μεταγραφή στους ΑΝΕΛ, ύστερα απο την ανεξαρτητοποίηση του αποτην Ενωση Κεντρώων.
«Αγκάθι» για τον Πανο Καμμένο αποτελεί το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι για να συγκροτηθεί ΚΟ πρέπει και οι πέντε βουλύτες να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Ομως στην περίπτωση των ΑΝΕΛ, ο Α. Φωκας εχει εκλεγεί με το κόμμα του Βασίλη Λεβεντη.
«O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κανονισμός της Βουλης και σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλης, Νίκος Βουτσης ειναι αποφασισμένος να εφαρμόσει κατα γράμμα τον Κανονισμό.
Σε περίπτωση που διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, τότε όλοι οι βουλευτες, ακόμα και ο Πάνος Καμμενος θα ειναι ανεξάρτητοι βουλευτες. Έτσι, στην παρούσα σύνθεση της Βουλης, οι ανεξάρτητοι βουλευτες, που σήμερα ειναι 16 θα γίνουν 21. Η διάλυση της ΚΟ ομως σημαίνει και την απώλεια μιας σειράς προνομίων που σήμερα λαμβάνουν οι βουλευτες.
Έτσι, το κόμμα και ο Π. Καμμένος θα χάσει το γραφείο που διαθέτει στην βουλη, θα χάσει το δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και θα μειωθουν σημαντικά οι μετακλητοί υπάλληλοι που διαθέτει.
Ο Κανονισμός προβλέπει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτες, αν ειναι πάνω απο 10 βουλευτες μπορούν να συγκρατήσουν κοινοβουλευτική ομάδα και να εκλέξουν εκπρόσωπο. Ωστόσο το «μείγμα» των ανεξάρτητων βουλευτών ειναι τόσο ανομοιογενείς πολιτικά που δύσκολα θα συμβεί αυτο.
Το «φιλί της ζωής» στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, θα μπορούσε να δώσει ο Δημήτρης Καμμενος ή ο Γιώργος Λαζαριδης που είχαν αποχωρήσει απο το κόμμα για το Σκοπιανό. Σε περίπτωση που ένας εκ των δυο ανεξάρτητων βουλευτών, που έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ προσχωρουσε στο κόμμα τότε δεν θα διαλύονταν η κοινοβουλευτική ομάδα. Κάτι τέτοιο ομως φαντάζει εξαιρετικά απίθανο αυτή τη στιγμή. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα