Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Κτηματολόγιο: Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες στα τέλη για τα ακίνητα- Τι να προσέξετε

Κτηματολόγιο: «Σοβαρές αρρυθμίες» στη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος χρειάστηκε να μεσολαβήσει για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από τέλη κτηματογράφησης, το οποίο είχε πληρώσει ιδιοκτήτρια που στη συνέχεια προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των τελών έχουν ως αποτέλεσμα να χρεώνονται πρόσθετα ποσά στους ήδη επιβαρυμένους οικονομικά πολίτες, στους οποίους βέβαια επιστρέφονται στη συνέχεια - αν και με καθυστέρηση- σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση μετάβασης στο νέο καθεστώς, ενώ παράλληλα διανύει ένα από τα κρισιμότερα στάδια της διαδικασίας, δεδομένου ότι «τρέχει» ένα σημαντικό ποσοστό της κτηματογράφησης για το υπόλοιπο

της χώρας, δημιουργεί καμιά φορά πρόσθετα βάρη στους πολίτες.
Όπως επισημαίνεται στη σύνοψη της διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη για καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Αρχής «κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης της ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας, το ακίνητο εντοπίστηκε σε αστική περιοχή και καταβλήθηκε τέλος κτηματογράφησης». Η ενδιαφερόμενη όμως ελέγχοντας την καταγραφή του ακινήτου, διαπίστωσε ότι αυτό βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, με συνέπεια το τέλος κτηματογράφησης να είναι χαμηλότερο και να προκύπτει ένα ποσό αχρεωστήτως καταβληθέν. Η ιδιοκτήτρια απευθύνθηκε εγγράφως με αίτηση και ηλεκτρονικό μήνυμα αλλά και τηλεφωνικώς προς την Υπηρεσία χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση και για τον λόγο αυτό προσέφυγε στον Συνήγορο την 1η Οκτωβρίου 2018.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί τη μοναδική για την οποία χρειάστηκε να επιστραφούν χρήματα σε πολίτες εξαιτίας λαθών στον υπολογισμό των τελών κτηματογράφησης. Συνηθέστερες αιτίες είναι ο λανθασμένος εντοπισμός των ακινήτων και ο εσφαλμένος υπολογισμός των δικαιωμάτων. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν αναρτηθεί στη "Διάυγεια", άλλες τρεις αντίστοιχες αποφάσεις που αφορούν σε ποσά ύψους 955, 1.450 και 22.805 ευρώ, που αντιστοιχούν σε αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά παγίου τέλους κτηματογράφησης.
Πώς να αποφύγετε τα λάθη
Απαραίτητη κρίνεται η συμμετοχή του κοινού σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Η εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας είναι υποχρεωτική είτε στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του φορέα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σωστός εντοπισμός του ακινήτου, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγχουν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας καταθέτοντας αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων στην προανάρτηση ή αιτήσεις διόρθωσης/ ενστάσεις αν διαπιστωθεί σφάλμα στην ανάρτηση. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδειχθεί η χρησικτησία. Σε όλη τη διαδικασία είναι απαραίτητος ο έλεγχος των εγγραφών που αποστέλλονται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο αλλά και η ενημέρωση του γραφείου κτηματογράφησης για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας των ιδιοκτητών.
Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο δικαιώματα.
Η εφαρμογή
Από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ανοίγει και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό η ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Το κοινό παρακαλείται να οριστικοποιήσει τυχόν εκκρεμείς δηλώσεις , δεδομένου ότι με την έκδοση της νέας εφαρμογής δεν θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής τους και θα πρέπει να συμπληρωθούν ξανά από την αρχή.
Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση του Κτηματολογίου, η νέα εφαρμογή είναι περισσότερο φιλική στον χρήστη και πλήρως συμβατή με όλους τους σύγχρονους browsers.
Θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσων των κωδικών του Taxisnet, ενώ θα παρέχει πολλούς τρόπους για τον προσδιορισμό της θέσης της ιδιοκτησίας, καθώς ο εντοπισμός είναι πλέον υποχρεωτικός. Επιπρόσθετα, θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων διαφόρων τύπων, καθώς καταργείται η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των εγγράφων.   Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα